Піст – одна із найсприятливіших нагод змінити себе на краще. Це час посиленного утримання від усього поганого та прагнення до усього найкращого. Але духовний піст неможливий без тілесного.
Справжній піст – це не лише відмова від тваринної їжі, а відмова від зла, тобто оновлення душі.
Як тримати піст
Великий піст – найбільш важливий і суворий. Усі дні посту забороняється курити і пити алкогольні напої.
Не можна споживати продукти тваринного походження: м’ясо, рибу, молоко та яйця, здобний (білий) хліб, цукерки, булочки, тістечка, майонез.
Дозволяється виключно рослина їжа: фрукти, овочі, сухофрукти, соління, маринади, сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний та сірий, киселі та каші на воді.
Рибу дозволяється їсти на Благовіщення та Вербну неділю, Найбільш суворий піст першого та останнього тижня.
У Чистий понеділок треба взагалі відмовитися від їжі.
У п’ятницю першого тижня посту дозволяється їсти тільки кутю (варену пшеницю підсолоджену медом або цукром).
В інші дні: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти; вівторок і четвер – гаряча їжа без олії; субота і неділя – їжа з олією.
Як стверджують медики, утримання від їжі в піст дуже корисне для організму. Та все ж церква дозволяє не постити хворим, літнім людям, дітям і тим, хто не харчувався нормально протягом року, наприклад, сім’ям з малими достатками.
Пісні страви
Супи й борщі.
Головне, що треба зробити, аби страва смакувала, – підсмажити цибулю і моркву. Можна додати до них кетчуп чи томатну пасту, тоді й рідке буде смачнішим. У борщ чи й суп можна додати болгарського перцю.
Суперово урізноманітнює та насичує корисними речовинами гороховий суп чи борщ з квасолі. До смаку буде і грибний суп, і щавлевий. Для густини варто додати в рідке крупи( рис, перловку тощо).
Другі страви.
Найсмачніша пісна страва – смажена картопля з квашеною капустою. Або ж картопля в мундирах, запечена в духовці. Загалом, картопля стане на цей час головним продуктом для тих, хто постить: пюре, фрі, картопляні котлети, тощо.
Одне слово, тепер основною їжею буде все, що раніше було гарніром: зелений горошок, квасоля (у банках з соусом), кукурудза. Смажені гриби, скажімо, добрий замінник м’яса.
А коли все набридне, гадайте про овочеве рагу та солянку. До будь-якої страви можна додати горіхи – так буде і смачніше, і поживніше.
Заморожені овочі, коли маєте такі в морозилці, будуть як знахідка.
Напої та десерти:
соки, киселі, компоти, чай, морси. На солодке можна приготувати дитячу їжу – яблучно-морквяне або й інше пюре.
Сніданки.
Дуже корисні мюслі – на воді чи сокові.
Що з’їсти на роботі?
Тримати піст на робочому місці важкувато. Але на роботу можна брати з собою ті ж сухарі, горіхи, насіння, сушені фрукти, варення, салати, морську капусту.
Овочева шаурма: до корейської моркви і квашеної капусти додайте свіжих овочів та загорніть усе це трубочкою в тонкий лаваш.