Лікарям пропонують надати альтернативу: не робити аборти через релігійні переконання чи міркування совісті

У Верховній Раді зареєстрований  законопроект, який пропонує дозволити лікарям відмовлятися робити аборт “через міркування совісті”, “світоглядні чи релігійні переконання”.
Законопроект №6747 був зареєстрований у Раді 17 липня 2017 року, а 19 липня скерований на розгляд Комітету Ради з питань охорони здоров’я.
У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що хоча, згідно із законодавством, жінка може здійснити аборт за бажанням до певного терміну вагітності, “це питання є дискусійним”.
“Оскільки випадки переслідування та звільнення з роботи лікарів, які відмовлялися здійснювати аборт, в Україні вже були, необхідно ухвалити відповідні правові норми, що унеможливлять подібні ситуації в майбутньому”, – сказано в тексті пояснювальної записки до законопроекту без наведення конкретних прикладів.
Законопроект також передбачає, що лікар зобов’язаний повідомити про свою відмову жінці в якомога коротший строк, надати всю необхідну інформацію про операцію та її наслідки, а також про медичного працівника чи заклад охорони здоров’я, де вона може отримати відповідні медичні послуги. 
“Зазначені вимоги не застосовуються у випадках невідкладної медичної допомоги”, – сказано також у пояснювальній записці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *