Волонтерка – чиновникам: «Я виведу вам лисих онкохворих дітей під МОЗ, які будуть вам все палити. Дивіться на це своїми очима»

Пацієнтські організації України заявили, що вже восени на пацієнтів із смертельними та хронічними захворюваннями очікує армагедон, і винне у цьому Міністерство охорони здоров’я.

Держава провалила програми закупівель медпрепаратів у 2020 році. Попри те, що на цей рік у бюджет закладена рекордна сума на програми держзакупівель медикаментів, сотні тисяч пацієнтів у всій Україні, чиє життя напряму залежить від ліків, можуть просто померти. Вони не зможуть придбати ці ліки в аптеці чи за кордоном – в аптеці не продаються, і є  надзвичайно дороговартісними. Держава має 10 млрд грн на закупівлі, але не провела процедури підготовки закупівель. Тепер, стверджують пацієнтські організації, навіть якщо розпочати процедури просто завтра, ліки зможуть надійти в Україну аж наступного року, оскільки підготовка документації до тендерів, самі тендери, далі підготовка постачання відповідно до результатів конкурсів – це кількамісячна робота.

Йдеться про лікування онкопацієнтів, новонароджених з вадами дихання, пацієнтів з ВІЛ/СНІД, пацієнтів із гемофілією та іншими захворюваннями, які потребують ліків щодня, про закупівлю стентів для оперування хворих з інфарктами тощо.

Представники пацієнтських організацій стверджують, що стратегія «затягування тендерів до кінця року» – це традиція від часу ексміністерки МОЗ часів Януковича Богатирьової, щоби в кінці року закупити ліки дорого і без дотримання процедур. Це дозволяло постачальникам шантажувати МОЗ. Таке відбувалося і 2013-го, і 2014-го, а деякі компанії, отримавши 100% передоплати, так і не постачили ліки. Пацієнти сьогоднішню ситуацію вважають особистою відповідальністю Зеленського, адже він відповідає за всі кадрові призначення.

Дмитро Шерембей, Голова Координаційної ради БО «100 % Життя»:

«Завдання уряду – врятувати пацієнта, а не вирішити, кого міністром поставити. Але кожен міністр, який приходив і займався закупівлями, виносив вирок людям. І жоден з них не відповів за ці злочини. Весь пацієнтський рух України звертається до Президента України: вирішіть це питання.

Від сьогодні всі пацієнтські організації будуть зосереджені на тому, щоби ніколи не зайшли в міністерство люди, які зациклені на закупках. Звідти взагалі треба виключити закупівлі! Єдине, що вони можуть продукувати – це документи про те, ЩО треба купувати. Як тільки з міністерства зникне можливість займатися торгівлею – черга на міністерське крісло стане значно коротшою. Міністерство охорони здоров’я повинно займатися охороною здоров’я. Вірус корупції нищить елементарну здатність логічно мислити.

Ви ж ходите додому, дивитеся на близьких – ви ж не хочете їх втратити? То чому ви це допускаєте стосовно інших? Ви не розумієте, що таке мільйон людей, які залишаються без медикаментів. Це не депутати без зарплат. І навіть не працівники без доплат».

Ольга Кудіненко, засновниця фонду «Таблеточки»:

«Останні пів року стан закупівлі ліків для дитячої онкології – критичний. Важко хворі люди не мають ресурсів виходити на мітинги разом з нами. Те, що ви не бачите, як страждають тисячі маленьких онкохворих пацієнтів – це ваша проблема і ваша відповідальність. А якщо ви думаєте, що за закупівлі відповідають тільки топ-менеджери, ви помиляєтеся. За це відповідає кожен ваш асистент, заступник і прессекретар у дорогих костюмах…

Востаннє таке було в 2014-му. Але тоді почалася війна в Україні і була незапланована, несподівана зміна влади. Зараз ситуація інакша. Але щоб ви побачили цих хворих, я виведу вам лисих онкохворих дітей під МОЗ, які будуть вам все палити. Дивіться на це своїми очима».

Пацієнти кажуть, що єдиний вихід з безвихідної ситуації сьогодні – це щоб держава просила негайної гуманітарної допомоги в міжнародних доброчинних організацій.

Тим часом, на жорсткі заяви пацієнтських організацій відреагував Міністр охорони здоров’я Степанов:

«Документи для закупівлі лікарських засобів, які ми почали оформлювати з квітня, потрібно було зробити ще у першому кварталі. Ми відразу включилися в роботу: розробили нормативну базу і затвердили перелік лікарських засобів на засіданні Кабінету Міністрів. Нам ще потрібно прийняти ряд документів, які зараз закінчують своє проходження. І відразу почнемо закупівлю за кошти 2020 року. Країна буде з лікарськими засобами, які потрібні нашим пацієнтам».

Отже, брифінг пацієнтських організацій під гаслом «Степанов Вбиває» продовжився темою «Степанов Обіцяє». Сподіваємося, що заголовки «Степанов Лікує» з’являться вже до вересня і ліки для порятунку життів українців держава закупить.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *