Реформа освіти-2018: куди “потечуть” бюджетні грошики

Ïåðâîêëàññíèêè â êëàññå ïîñëå îêîí÷àíèÿ òîðæåñòâåííîé ëèíåéêè ïî ñëó÷àþ íà÷àëà íîâîãî ó÷åáíîãî ãîäà – Äíÿ çíàíèé íà òåððèòîðèè ÑÎØ ¹69 â Êèåâå, â ïîíåäåëüíèê, 1 ñåíòÿáðÿ 2014 ã. Ôîòî ÓÍÈÀÍ

У 2018 році в Україні стартує реформа освіти, в результаті якої весь процес навчання і виховання підростаючого покоління має стати більш сучасним і наближеним до європейських стандартів. У держбюджеті на 2018 рік уперше передбачено кошти на реалізацію цієї реформи.

Старт реформи, яка розрахована на 12 років, ознаменований збільшенням фінансування всієї галузі. Всього в 2018 році на освіту і науку обіцяють витратити 217,5 млрд грн – на 18% більше, ніж у 2017 році (183,8 млрд грн). Правда, з цієї суми на Міністерство освіти і науки передбачено всього 94 млрд грн.

Ще 12 млрд грн виділяється іншим міністерствам на навчання студентів в профільних вузах (МВС, Міноборони, зв’язку, культури і т.п.), а також на підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів та керівників. Найбільші суми передбачається витратити на навчання медиків (4,5 млрд) і курсантів військових вузів (2,8 млрд).

Решта грошей на освіту – приблизно половина від загальної суми – повинна бути закладена в місцевих бюджетах. З місцевих бюджетів передбачається фінансувати роботу дитячих садків і будинків творчості, а також оплату комунальних послуг установам освіти.

“Нова українська школа”: зоновані класи та інклюзивна освіта

У 2018 році місцеві бюджети вперше отримають з держбюджету спеціальну субвенцію на реалізацію реформи “Нова українська школа” – 1 млрд 369 млн грн.

“Ці гроші будуть розподілені за кількома напрямками. По-перше, вони підуть на навчання вчителів роботі з новими державними стандартами. По кілька представників від кожної області вже пройшли навчання в Києві, тепер вони будуть передавати знання колегам в регіоні. Крім того, створюється система дистанційного навчання для педагогів, яким належить працювати за новими стандартами, ці витрати також будуть профінансовані з субвенції на “Нову українську школу”. також частина коштів піде на випуск нових підручників і на створення нового освітнього простору в школах. На закупівлю меблів для перших класів: одномісних мобільних парт, які легко пересувати, інтерактивних дощок, інших меблів і обладнання для навчальних, ігрових зон і зон відпочинку, які повинні з’явитися в молодшій школі. Конкретні суми по кожному з перерахованих напрямків не розписані, тому ми можемо орієнтуватися поки тільки на заяви Міносвіти і опис “нового освітнього простору”, – розповідає Ірина Когут, аналітик центру CEDOS, який вже кілька років проводить аналіз використання державних коштів в різних сферах суспільного життя.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич говорила, що до 1 вересня 2018 року перепідготовку повинні будуть пройти 20-25 тис. вчителів молодших класів, які мають вчити першокласників за новими, “реформованими” програмами.

За даними Міносвіти, в 2017/2018 навчальному році в Україні налічується 16 566 працюючих шкіл. Якщо розділити субвенцію порівну між ними, виходить, що на кожен навчальний заклад передбачено приблизно по 82 тисячі гривень.

Також реформа освіти передбачає подальший розвиток інклюзивного навчання – створення умов для того, щоб діти з особливими потребами могли навчатися разом з однолітками. Державна допомога місцевим бюджетам “на надання державної допомоги особам з особливими освітніми потребами” закладається окремою статтею другий рік поспіль. У 2018 році розмір субвенції складе 504,5 млн грн. В 2017му було вдвічі менше – 209,5 млн грн.

У зв’язку з тим, що реформа потребує розробки маси нових документів, в 2018 році майже вдвічі зростуть видатки на методичне забезпечення діяльності навчальних закладів та їх матеріально-технічну базу – до 990,6 млн (у порівнянні з 495,7 млн на нинішньому році).

Зарплати вчителям підвищать, “контролерів” реформують

Уряд обіцяє з наступного року на 25% підвищити зарплати вчителям. Однак “освітня субвенція”, з якої здійснюються зарплатні виплати, в 2018 році збільшиться всього на 16% – до 61,2 млрд грн. Як ці цифри можна порівняти?

“Протягом 2016 і 2017 років освітня субвенція йшла виключно на зарплати працівників освіти. Причому і в минулому році, і в поточному у нас залишаються нерозподілені суми. Станом на листопад 2017 року він становить близько 8 млрд грн з 50 млрд, запланованих на цей рік. Тому закладеної в бюджеті суми повинно вистачити на підвищені зарплати”, – говорить Ірина Когут.

Як передбачено концепцією “Нової української школи”, нинішня Державна інспекція навчальних закладів, яка зараз контролює роботу установ системи освіти, буде скасована, а на її базі створять Державну службу якості освіти з регіональними відділеннями. На функціонування нового органу буде виділено понад 30 млн грн, тоді як Держінспекція на рік отримувала в три рази менше бюджетних грошей: у 2017 році – 7,8 млн грн, в 2016-му – лише 5 млн грн.

Коледжі та технікуми очікує модернізація

У наступному році, як передбачається, з місцевих бюджетів будуть частково фінансуватися і професійно-технічні навчальні заклади. Але визначеності з цим питанням ще немає. Проти передачі ВНЗ I і II рівнів акредитації заперечує, зокрема, і перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Якщо профтехучилищам і технікумах повернуть держбюджетне фінансування, чого сьогодні домагаються противники нововведення, загальна сума витрат на освіту і їх структура можуть змінитися.

Поки ж частина витрат коледжів і технікумів – на отримання середньої освіти – фінансується з держбюджету, а інша частина витрат повинна покриватися з місцевих бюджетів, як це передбачено концепцією фінансової децентралізації. Крім того, в держбюджеті є окрема субвенція “на модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази закладів профтехосвіти, яка також повинна покрити частину витрат місцевих бюджетів”. У 2018 році вона зросте вдвічі, в порівнянні з нинішнім і минулим роком, і складе 100 млн грн. у перерахунку на одну ПТНЗ (а в Україні їх понад 1200) виходить більше 85 тисяч гривень.

Чому скоротилася сума на стипендії?

На 2018 рік у державному бюджеті закладена дещо менша сума на академічні стипендії студентам – всього 3 млрд грн замість 4 млрд в 2017 році. При цьому з листопада 2017 року розмір стипендій збільшився на 18%. На соціальні стипендії в 2018 році передбачені 631,6 млн грн замість 993 млн в поточному році. За рахунок чого передбачається покрити “недостачу” грошей? Зменшивши кількість стипендіатів?

Секрет криється в зміненому статусі закладів профтехосвіти, запевняють в центрі CEDOS. За словами аналітиків, стипендії учням коледжів і технікумів передбачається закладати в обласних бюджетах. Скорочення витрат держбюджету по “стипендіальній” статті пов’язано саме з цим.

А ось на державні стипендії і премії кращим з кращих виділяється більше коштів – 31 млн грн замість 23 млн в нинішньому році. Сума компенсації студентам за проїзд в громадському транспорті на майбутній рік залишається однаковою вже третій рік – 18 млн грн.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Реформа освіти-2018: куди “потечуть” бюджетні грошики”