«Уперше за стіл переговорів сіли представники різних структур: місто отримало можливість впливати на ситуацію»

Рік програми наркополітики в Чернівцях: підбиваємо підсумки

«Наркополітика» – документ який регламентує й скеровує наявні в її суб’єктів (партнерів) ресурси до подолання проблеми ризикованої поведінки серед молоді, зокрема вживання наркотиків та запобігання їхнім наслідкам, в т.ч. порушенням закону й безпеки громадського порядку. Наразі цей документ, створений силами Кординаційного органу, сприяв створенню спільних акцій – «Замалюй», «Безпечна територія», – підвищенню рівня знань шляхом залучення спеціалістів. Загальний результат – уперше за стіл переговорів сіли представники різних структур, місто отримало можливість впливати на ситуацію запобіганням вживанню молоддю наркотиків. До цього часу кожна структура працювала окремо. Раніше мова ні про яку систему не йшла». Так відгукується про перший рік впровадження у Чернівцях затвердженої міською радою програми наркополітики керівник патрульної поліції міста Артур ШКРОБ.

І додає: «Метою програми наркополітики є впровадження єдиної, узгодженої системи заходів зі збереження здоров’я та безпеки мешканців міста Чернівців, запобігання поширенню наркоманії та її наслідків, ВІЛ/СНІДу, та інших соціально небезпечних явищ. Тож безперечно з боку поліцейських споживач наркотиків розглядається як «людина в проблемі», людина, яка потребує допомоги».

«Програма наркополітики прийнята рішенням міської ради – і це був перший важливий крок, та далеко не останній, – каже заступник Чернівецького міського голови Володимир СЕРЕДЮК. – Зрозуміло, що програма без фінансування не є настільки ефективною, як би цього хотілося, тому наступним кроком буде виділення коштів на її втілення.

Оскільки в нас у розпалі реформа децентралізації, в результаті якої тепер велика частина фінансування віддається місцевому самоврядуванню, то поки що немає можливості охопити все. Але багато заходів, прописаних у програмі наркополітики, саме й не потребують фінансування, і на них ми першочергово зосередилися. Зі свого боку залучаємо відділ сім’ї і молоді, відділ спорту. Співпрацюємо і з Нацполіцією, вони долучаються до роботи наших виконавчих органів. І звичайно, багато на себе бере «Нова сім’я», яка, можна навіть сміливо сказати, частково виконує функції, які мала б виконувати міськрада. Зокрема, фахово надають психологічну допомогу та багато іншого. Загалом у виконанні програми  робимо наголос на превентивних заходах – вкладаємо кошти в розвиток спортивної інфрастрктури, відкриваємо футбольні, волейбольні майданчики тощо».

Слова чиновника підтверджує начальник сектору ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Чернівецькій області, підполковник поліції Микола БАСАРАБ: «На відміну від столиці та великих обласних центрів, де функціонує велика кількість організацій, які займаються вирішенням проблем молоді та підлітків, запобігають негативним явищам у молодіжному середовищі, на Буковині таких організацій одиниці, і серед них одна з найактивніших – «Нова сім’я».

Свого часу цей фонд менше працював з дітьми, акцентуючи увагу на вирішенні проблем дорослих споживачів наркотиків. Але представники фонду з радістю пристали на нашу пропозицію проводити роботу з дітьми та підлітками. Спочатку це були проекти в Чернівцях, згодом охопили райони області – і зараз ми проводимо спільні заходи і на Глибоччині, і на Новоселиччині, і на Сторожинеччині, і в Новодністровську. Представники «Нової сім’ї» активно долучаються до проведення різноманітних благодійних акцій для підтримки дітей, які опинилися в скрутних життєвих умовах; сприяють у виготовленні буклетів, листівок профілактичного змісту для подальшого розповсюдження їх серед неповнолітніх; надають безкоштовні психологічні консультації всім, хто до них звернеться, завжди стараються допомогти у будь-яких ситуаціях».

«У нас в районних підрозділах функціонують так звані «Зелені кімнати» для дітей. Тобто ці кабінети не «офісного варіанту», а приміщення, наближені до неформальної, домашньої обстановки, де можна поговорити з дитиною, викликаючи її довіру. У рамках програми наркополітики психологи з «Нової сім’ї» залучаються до роботи в цих приміщеннях та  надають консультації  дітям, які або у конфлікті з законом, або з кризових сімей, адже досить часто саме ці діти мають досвід вживання заборонених психотропних речовин. Маємо домовленість з цим фондом, і самі направляємо туди таких дітей, до речі і тих, що й стали жертвами домашнього насильства, булінгу тощо. Тих, які потребують невідкладної допомоги та підтримки. Разом з «Новою сім’єю» розробили стандарти психокорекційної роботи, які схвалені органами освіти до запровадження в загальноосвітніх навчальних закладах.  Спільно з фондом розробили програму «Здоров’я через освіту».

Далі керівник сектору ювенальної превенції УПД перелічує те, що вдалося втілити за рік: «Проводили квест «Наркотики – не моя тема», акцію «Стоп булінг», «Я проти насилля», уже вдруге фонд цього року був співорганізатором  промоакції «Я і моє дозвілля», головною метою якої було продемонструвати дітям, як альтернативу ризикованій поведінці, спортивні секції та гуртки. Адже насправді можливості проводити час із користю є: і дитячо-юнацькі спортшколи, комунальні заклади, заклади освіти, державні установи насправді надають багато безкоштовних послуг. Крім того, «Нова сім’я» має угоди з секціями і знаходить можливості організовувати заняття з міні-футболу, воркауту, тайського боксу і панкратіону.

Загалом заняттям спортом, як альтернативі шкідливим та негативним явищам, ми приділяємо дуже велику увагу в роботі з дітьми. Залучаємо їх до змагань з міні-футболу, щороку «Нова сім’я» виступає співорганізатором спортивних турнірів між командами дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах, на території міста, змагань з різних видів спорту. Нещодавно спільно з фондом провели дуже ефективний, як на мене, турнір під гаслом «Ми одна команда». Це більше об’єднуючий, ніж спортивний захід, в яких взяли участь і команда дітей, які перебували в конфлікті з законом, і команда поліцейських, і команда «Нової сім’ї», і команда Чернівецького обласного ліцею для обдарованих дітей. Такі заходи переконують молодь, що, займаючись спортом, ти стаєш успішним. А ще – що ми всі є в одній команді – здорових і успішних людей».

Микола Басараб вдячний «Новій сім’ї» за цьогорічний семінар для ювенальних поліцейських на тему «Налагодження контакту з дитиною та проведення профілактичної роботи з нею». «Це дуже важливо. Психологи навчили поліцейських, як зробити так, щоби дитина відчула довіру, упевнилася, що поліцейський може їй допомогти, змогла та захотіла пояснити причини своєї поведінки.

Цей тренінг дав можливість освіжити та отримати нові знання, як зрозуміти, чи підліток перебуває у стані наркотичного сп’яніння, чи у стані психічного розладу, як надати дитині першочергову медичну та психологічну допомогу».

 

Керівник патрульної поліції в Чернівцях Артур Шкроб також наголошує, що одне із завдань Патрульної поліції – дбати про дотримання законності у забезпечені безпеки, зокрема учасників дорожнього руху. «Наразі статистика свідчить про високий рівень вживання водіями психоактивних речовин, до яких належать алкоголь і наркотичні речовини, що є грубим порушенням Правил дорожнього руху, – стверджує керівник чернівецьких патрульних. – Є потреба у формуванні культури дотримання правил дорожнього руху серед громади. Поліція відкрита до діалогу з активними чернівчанами щодо реагування на такі факти».

Артур Шкроб розповідає, що у рамках програми наркополітики готувалися та розповсюджувалися інформаційні матеріали, які мотивують водіїв автотранспортних засобів утримуватися від вживання недозволених речовин. Впроваджена освітня програма для водіїв транспортних засобів на території міста, в рамках якої не менше 60% від загалу випускників автошкіл володіють знаннями про наслідки зловживання за кермом наркотичних або психоактивних речовин. Щоквартально поліцейські на цю тему виступають по радіо і телебаченню. І ситуація повільно, але покращується.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *