«Файне» в Тернополі: місто в місті

Хоч Україну, на відміну від деяких сусідів, і так вважають країною вільних, та щороку в липні уже шість років поспіль тут на чотири дні облаштовується «Територія вільних людей». Йдеться про фестиваль «Файне місто» поблизу Тернополя, де всі відриваються і розважаються саме під таким гаслом. Люди тут насправді вільні, тут перестають діяти надумані рамки і обмеження, що діють в решті світу. І водночас усі дотримуються правила, що свобода кожного не має утискати свободу іншого чи створювати йому незручності. Як не дивно, це насправді працює.

Коли потрапляєш за огорожу «Файного» – потрапляєш в інший світ. Цьогоріч цей світ побудований «за мотивами» справжнього міста: з Ратушею, площею Ринок, мікрорайонами, вулицями і навіть своїм Пастором.

Тут  є Чайна Таун, де розташували Light Stage.

У Сентрал-Парк розміщений Амфітеатр, де виступають з лекціями, презентаціями книг, демонструють кінофільми.

Прогулятися «Файним містом» можна і по Центральній алеї – вона веде від входу до центру. В центрі – зрозуміло, Ратуша, інфоцентр та РАГС. Тут можна навіть створити фестивальну пару і одружитися, поставивши штамп у фестивальному паспорті Файної людини, яку видають на вході.

Найголовніше місце – те, де виступають хедлайнери фесту: Main Stage у Старому місті.

Dark Stage – сцена для «важкого року» – стоїть у промзоні. Перед сценою – старий тролейбус, яким молодь користувалася не лише «за призначенням» (ну, не їздити, звісно, але посидіти всередині), а й перетворювала на чудовий оглядовий і танцювальний майданчик його дах.

Також до послуг гостей фесту були кілька спортивних майданчиків – для гри в баскетбол, волейбол, міні-футбол. А також басейн, де можна було розслабити в прохолодній воді натруджені ноги, та  рампа для скейтбордингу.

UFO Stage з безперервною електронною музикою також була.

А фаст-фуд, хенд-мейд і дитяча кімната – в районі Халі-Галі.

Кому фізичної їжі недостатньо для відновлення – запрошував Мантра Хаус з йогою.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»,

Фото автора

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *