«Алфавітка» – це катівня

У Чернівцях на фасаді обласного краєзнавчого музею урочисто відкрили пам’ятну дошку жертвам репресій, яких катували у підвалі цього приміщення, установлену з ініціативи обласного товариства політв’язнів та репресованих. Макет її розробив скульптор Іван Салевич безкоштовно. 
Пам’ятна дошка нагадує грати, на яких викарбувано: «У цьому будинку у 40-50-х рр. ХХ століття розташовувалось Чернівецьке управління НКВС. У підвалах знаходився слідчий ізолятор «Алфавітка», в якому катували українських патріотів».
–У цьому підвалі катували людей. Ці двері автентичні, ще з тих часів. Самі «енкаведисти» називали цю катівню «Алфавіткою», бо на дверях камер стояли не номери, а літери. В залежності від того, якою була літера, застосовували різні види тортур. Це був тимчасовий слідчий ізолятор, де людей тримали 2-3 дні. Їх катували й змушували дати потрібні НКВС свідчення. Звідси в’язнів відправляли у в’язницю на вулиці Шевченка (теперішнє управління СБУ), де надалі проводили слідство, розповіла голова обласного товариства політв’язнів та репресованих Галина Бойко.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *