Першоквітневі природоохоронні ретроспективи про казки та екологію

 

Секрети довголіття

Різноманітна, вітамінізована, переважно вегетаріанська їжа, постійна праця, уникання нервових стресів та душевних переживань, регулярні спортивні вправи, ретельний контроль за вагою й висока культура особистої гігієни, а головне – чудова генетична спадковість, чисте, не забруднене стічними водами та шкідливими газовими викидами природне середовище гірського району – усе це складові небаченого довголіття легендарного героя минулого – Кощея Безсмертного (деякі заздрісники називають його Чахликом Невмирущим!). Такого дещо несподіваного висновку нещодавно дійшли вітчизняні геронтологи.

 

Цікава знахідка

Популяцію нового, досі невідомого науці виду кажанів виявив відомиий шукач пригод Івашко-дурник у глухому лісовому урочищі «Хата Баби-Яги». Про свою знахідку юний слідопит-краєзнаець повідомив мудрагелів-зоологів. Для перевірки цього факту  запланована наукова експедиція фахівців Чернівецького краєзнавчого музею до зазначеного району.

 

Судова хроніка

До кримінальної відповідальності притягається військовослужбовець Ілля Муромець. Зловживаючи своїм службовим положенням та застосовуючи недозволені знаряддя полювання, він знищив останнього представника роду динозаврів – Змія Горинича, занесеного до Червоної книги тридесятого царства. Фауні планети нанесена непоправна шкода. Широкі кола обуреної природоохоронної громадськості та наукового світу вимагають суворого й прилюдного покарання браконьєра без огляду на його попередні заслуги перед державою та суспільством.

 

Розплата за необережність та екологічну несвідомість

За даними хімічного аналізу, у воді, відібраній з козячого сліду, містилися високі концентрації токсичних сполук важких металів. Всупереч категоричній забороні позаштатного інспектора з охорони довкілля сестриці Оленки її безвідповідальний і легковажний братик Івашко напився із зазначеної копанки, порушивши тим самим елементарні санітарні вимоги до водопостачання з відкритих поверхневих водойм. Така необережність, на думку фахівців-токсикологів, і призвела до швидкісних тяжких мутацій в організмі з перетворенням юного бовдура на козеня. Тож завжди дослухайтеся до порад екологів і дорослих.

 

А порода дрібнішає

Не так вже й давно, в  доступній для огляду пам’яті людства, один вовк без особливих зусиль і енергозатрат міг закинути собі на спину двох дорослих людей і нести їх без перепочинку кілька сот кілометрів бозна-куди (пригадаємо Івана-Царевича та Василину Прекрасну). З надійних літературних джерел відомі факти викрадання дикими гусями і перенесення повітрям на великі відстані дітей (Івасик-Телесик). На старовинних гравюрах невідомі художники з фотографічною достовірністю відтворювали бачені ними особисто факти розміщення на спинах китів дерев, житлових та адміністративних споруд.

В останні два століття такі факти не зафіксовані. Мабуть, порода дрібнішає і вироджується.

 

Наукове спростування

Ще з дитинства в нашій свідомості вкорінилася уява про джерела живої та мертвої води як про плоди маячні чи поетичних фантазій розігрітих брагою римачів. Однак прискіпливе вивчення першоджерел, архівних матеріалів, криміналістичних реконструкцій, історико-географічних досліджень із залученням спеціалістів судово-медичної експертизи чітко довели, що джерела так званої живої води – то звичайнісінькі виходи мінеральних вод з високим вмістом терапевтично-активних іонів. Вони були здавна відомі людям.

Джерела ж так званої мервої води – то приховані підпільні викиди неочищених агресивних стічних вод стародавніх примітивних шкіряних виробництв. Там широко застосовувались різноманітні неліцензійні, нелегально завезені різноманітні дубильні речовини, від яких необережні швидко давали дуба.

 

Наливне яблучко

Не менш відома широкому загалу й історія з царевичем Єлісеєм, сімома богатирями та царівною-білосніжкою, яка скуштувала немите наливне яблучко з рук украй сумнівної особи і впала у глибоку кому. Чому воно наливне і що туди було налито? Експертиза довела, що яблучко надійшло з промислового саду на Хотинщині, де протягом вегетаційного сезону дерева 25 разів оброблялися контрабандними несертифікованими отрутохімікатами невідомого походження. При натурному обстеженні саду і контрольному відлові комах фахівцями кафедри екології ЧНУ ім. Ю. Федьковича з’ясувалося, що перші особини комах зафіксовані тільки у 100 метрах від огорожі, а характерні опилювачі квітів – бджоли – повністю відсутні. Тож, дійсно, мертві бджоли не гудуть. Лише екстренні заходи з реанімації дозволили повернути необережну красуню до життя.

 

Рецепт приготування блюда «Людина Радянська» (для деяких претендентів на булаву Президента України на нинішніх виборах).

Беруться 180 націй та народностей, очищуються від буржуазно-націоналістичного бруду і шкіри, виймаються і добре промиваються мізки. Інтенсивно перемішуються у велетенському казані, пропускаються через м’ясорубку, довго тушкуються в ідеологічному соусі від класиків марксизму-ленінізму і густо приправляються русифікацією. Під час приготування постійно відбираються дисидентський накип й піна незадоволення. Отримана маса відстоюється у черзі до утворення однорідної аморфної та інертної безкласової консистенції. Подається монолітно однією партією під бравурні марші та гасла нестримного палкого патріото-інтернаціоналізму.

Віктор ПЛЯЦОК, аналітик-природоохоронець

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *