Звіти ОБСЄ про Україну лягають і на стіл Путіна

c3fde5f61882184b52a4a84e8d_4954053e

«Буковина – маленький рай, де час тече по-своєму» – саме таким враженням від нашого краю поділилася Єлена НЕКУЛАЕСКУ, один із 10-ти регіональних лідерів ОБСЄ в Україні, координатор команди спостерігачів у Чернівцях, із членами місцевого Ротарі-клубу під час неформальної зустрічі.

ОБСЄ розгортає додатковий моніторинг на кордоні України та Росії 

Для ближчого знайомства п. Єлена, спеціаліст з міжнародних стосунків, яка 4 роки працювала у Відні, зробила невеличку презентацію про діяльність їхньої місії на Буковині зокрема та в Україні загалом.

Як відомо, після захоплення Росією Криму Організація безпеки та співробітництва у Європі, до якої нині входить 57 країн, надіслала до України своїх спостерігачів. Їхнє перебування мало завершитися до осені. Та у зв’язку з подіями на українсько-російському кордоні ОБСЄ в кінці липня прийняла рішення продовжити місію спостереження від вересня ще на 6 місяців і розгорнути додатковий моніторинг у зоні бойових дій на кордоні двох держав.

Спостерігачі лише фіксують ситуацію 

Єлена Некулаеску підкреслила, що їхня місія – суто мирна і беззбройна. Щоправда, в Україні мало би перебувати 400 спостерігачів, та поки що їх є лише 300. Серед них – представники різних країн-учасниць ОБСЄ, до слова, чимало й росіян. Та вони, переважно, дислокуються в Києві. За професіями більшість спостерігачів є колишніми військовими, поліцейськими та фахівцями з прав людини й міжнародного права

Прикметно, що спостерігачі мають чітке завдання: виключно моніторинг ситуації. Вони зустрічаються з представниками різних верств населення, соціальних груп, державних і громадських організацій тощо, фіксують їхні думки, оцінки й погляди на те, що відбувається у державі та складають звіти до ОБСЄ. Відтак зведені моніторинги передаються до відповідних європейських інститутів, а вже їхні спеціалісти-аналітики узагальнюють і роблять висновки з отриманої інформації. І вже на основі цього Парламентська асамблея ОБСЄ приймає рішення про ті чи інші дії.

           ОБСЄ чи ОБС? – жарт від ротарійця

У подальшій дискусїї присутні обговорили досить гострі проблеми ОБСЄ. Приміром, несподіванкою стало те, що звіти та висновки стосовно ситуації в Україні лягають і на стіл Путіна, як президента країни-учасниці ОБСЄ. На жаль, немає механізму виключення Росії з організації за те, що вона – агресор. А один із ротарійців Михайло Крайс пішов ще далі, зауваживши, що, на його думку, ОБСЄ чекає доля Ліги націй. Він навіть пожартував, що місія ОБСЄ за неконкретністю нагадує йому український феномен ОБС – «одна баба сказала». Та водночас його думка про необхідність реформування ОБСЄ співпала з точкою зору пані Єлени, яка наголосила, що певні процеси щодо об’єднання в Європейському Союзі вже відбуваються.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *