Українська королева у Франції, або Як Путін допоміг Україні в ЄС

 

Минулорічна заява президента РФ Володимира Путіна на зустрічі з французьким лідером Емануелем Макроном про те, що донька київського князя Ярослава Мудрого, королева Франції Анна нібито є росіянкою, спричинила гучний резонанс і навіть обурення серед французьких громадян, що, як наслідок, зіграло на користь Україні. Про це розповів для «Сегодня» Надзвичайний та Повноважний Посол України у Франції Олег Шамшур.

«У моїх бесідах з французами під час обговорення візиту Путіна вона фігурувала весь час, про неї часто згадували навіть люди, далекі від політики. Сама постать Анни у Франції доволі відома. Не завжди правильна українська атрибуція, однак динаміка, на мій погляд, доволі непогана. Скажімо, нещодавно вийшла книга про Анну, що називається «Анна Київська. Принцеса, яка прийшла з України», – тобто «українська принцеса», – розповів дипломат.

Шамшур розповів також про створений 2013 року Культурний центр ім. Анни Київської у французькому місті Санліс і про те, як заява Путіна вплинула на його розвиток: «Як не парадоксально, рейкова заява російського лідера мало позитивний ефект: ще більше людей захотіли приєднатися до розвитку центру. Спільними зусиллями активістів української громади у Франції, української держави та українських доброчинників були нівельовані зусилля росіян зробити з Санлісу один з ключових центрів розповсюдження ідей «руського міра» у Франції», – розповів він.

Нагадаємо, донька Ярослава Мудрого, якого, зокрема, називали «тестем усієї Європи» 1051 року стала дружиною французького короля Генріха І і королевою Франції. Брала активну участь в управлінні державою, зокрема у поширенні в королівстві культури та освіти, що було помічене тодішнім папою римським Ніколаєм ІІ. Її старший син Філіпп успадкував батьківський трон. Після смерті Генріха І, 1060-го, Анна переселилася до замку Санліс, у 40 км від Парижа. Тут вона заснувала жіночий монастир і церкву.

«Це дуже важливо ще й тому, що в нас із французами не так багато спільних точок дотику. Не можна сказати, що їх немає зовсім: і діячі культури, зокрема, відомий танцівник і хореограф Серж Лифар, і Григор Орлик (відомий дипломат і військовий діяч, син Пилипа Орлика, агент дипломатичної служби французького короля Людовика XV – ред.).

Утім, навіть серед них Анна Київська стоїть окремо, вона відіграла помітну роль в історії Франції, про неї знають значно більше людей», – підкреслив Шамшур.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *