«Накипіло» – аж «вкурвило»

У Чернівцях, що потерпають від протистоянь двох «кланів», презентувала себе «третя сила»

Минулого тижня  чернівецьких журналістів скликала на свій пресбрифінг ініціативна група громадянського руху «Єдина Альтернатива». Попри те, що наразі вони наголошують, що є громадянським рухом, усім зрозуміло, що цей рух претендує на звання тієї «третьої сили», яка зможе розрубати вузол політичних протистоянь у Чернівцях. А що чернівчани втомилися від цих протистоянь – факт. Підтверджує політолог, головний редактор Newssky Максим Михайленко: «По-перше, цьогоріч виповнюється 10 років, як Чернівці роздирають два бізнесово-політичних угруповання, а це давно сповільнює розвиток міста, попри його неабиякий господарський, творчий потенціал і демократичні традиції. Зокрема і це дегенеративне протистояння спричинило в останні роки нову хвилю еміграції, як до Києва, так і за кордон. По-друге, через вищесказане взаємопоборювання втрачено шанси коштом багатьох десятків мільйонів євро. По-третє, на загальнонаціональному тлі Чернівці стали виглядати як закапелок архаїчних політичних практик – меркантильного саботажу і дрібних провокацій, вони постійно потрапляють у новини в ролі острівця дурисвітів, що, як не крути, просто образливо. По-четверте, так, місцеві вибори будуть дуже веселі і складні, свої шанси спробують чимало нових та умовно нових місцевих політичних сил та філій загальнонаціональних партій. При цьому зрозуміло, що, з одного боку, закон про місцеві вибори заплутаний і складний, а з іншого необхідна ефективна міськрада, яка діятиме в одній команді з офісом міського голови, бо на вгодовані мармизи місцевих мафіозі та їхніх маріонеток у цій раді вже немає здоров’я дивитись».

«Немає здоров’я» на це дивитись, вочевидь, і у місцевих бізнесменів і активістів, які об’єдналися в «Єдину Альтернативу». Тож восьмеро відомих містян, які стали спікерами на брифінгу громадського руху, представили бачення альтернативного сценарію розвитку Чернівців.

Фото shpalta.media

Серед них – два керівники великих будівельних компаній Василь Зазуляк і Володимир Мороз, завідувачка кафедри в Чернівецькому національному університеті Валентина Радчук, завідувач відділенням у міській лікарні Дмитро Білоус, громадська активістка Любов Свіріденко, бізнесмени Сергій Гринюк і Яна Двірничук, IT-шник і співвласник мережі крамниць Юрій Пасічник. На презентації була присутня і «група підтримки» з інших активних містян. Модерувала зустріч бізнесменка і активістка Марина Кирилюк.

Окрім звичної вже констатації плачевної ситуації в місті, яку вже й так усі висловили з хештегом #накипіло, а Сергій Пасічник підсилив власним визначенням: «Вкурвило!», «альтернативщики» висловили кілька ключових речей.

Вони констатували, що єдине, що в нашому місті працює і розвиваться – це приватний бізнес. «Бо ми любимо те, що робимо», – пояснила Яна Двірничук. Тож активісти стверджують: «Ми більше не можемо просто займатися власною справою, меценатством та волонтерством, сплачувати податки в міський бюджет – цього, на жаль, недостатньо для припинення занепаду міста. Тому ми вирішили ініціювати створення громадянського руху «Єдина Альтернатива», щоб сформувати з числа активних відповідальних чернівчан потужну команду, яка візьме відповідальність на себе».

Також вони наголосили, що наразі презентують себе саме як громадський рух, а не політичну партію. Закликали небайдужих приєднуватися – а вже згодом, мовляв, можливо, будуть думати про політику, праймеріз, списки кандидатів тощо. І заявили, що не будуть традиційно критикувати «попередників», а консолідують свою енергію на конструктив і розроблятимуть програми змін.

За словами Марини Кирилюк, у цьому вони вже мають успіхи: «Наша громадська організація «Центр реформ і розвитку» працює вже три роки, ми детально вивчаємо бюджет міста, ми знаємо, де є гроші, і де їх «виливають» – в буквальному сенсі цього слова. Знаємо, як має бути побудована система містоуправління, і для «команди А», як ми себе називаємо і в яку вже входить більше сотні людей, ми проводимо академію, навчаємо, прописуємо окремі проєкти. Наприклад, маємо величезні напрацювання щодо доступності міста – це підпроєкт програми цільового призначення до бюджету міста. Працюємо з ветеранами АТО. І так по різних галузях – містоуправління, містобудування, благоустрій, молодь, соціальні проблеми, культура… Роботи настільки багато, що для нас зараз важливо сформувати єдине бачення системи роботи: як має працювати місто, щоби воно розвивалося».

Загалом презентація минула у доволі приязній з боку журналістів обстановці: чи то літній «мертвий політичний сезон» сприяв інтересові до чогось нового, чи справді пристойні люди в новій команді «знизили градус» ймовірної політичної гостроти, а чи й журналістам-чернівчанам і самим «накипіло»…

 

А політолог Максим Михайленко в коментарі «Версіям» додав: «Щодо Альтернативи, яку створив місцевий бізнес – мені особисто ця ідея подобається, хоча ще буду глибше розбиратися, будемо так казати. Так чи інакше, з міськради треба гнати олігархічних чупакабр, це ключове суспільне завдання».

 

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *