До Чернівців приїздила Ганна Герман. Поговорила і поїхала…

А волею випадку наступного дня одіозний Журавський відкликав свій закон. тИМЧАСО…

Як тільки місцеві журналісти заявили, що протестуватимуть у зв’язку з ухваленим ВРУ в першому читанні законопроекту, який передбачає кримінальну відповідальність за наклеп, що може обмежити свободу слова, як до Чернівців приїхала радник Януковича, керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН.

Прес-конференція чиновниці, організована чомусь не владними структурами, а громадською організацією, тривала впродовж години. Пані Герман наголошувала, що прийняття закону зараз не на часі – спочатку мусить бути завершена реформа судочинства, створені незалежні суди і тільки після того можна говорити про все інше.

– Я до останнього моменту буду сподіватися й вірю, що глава держави зрозуміє, наскільки небезпечно підписувати цей закон, – заявила Герман. – Я думаю, що цей законопроект ще більш небезпечний, ніж закон про мови, який, на мою думку, наробив дуже багато клопоту Україні – після добре проведеного «Євро-2012», коли в суспільстві панувало братання, раптом було вкинуте це яблуко розбрату.

Про причини появи «яблука» радник Президента України воліє не говорити, бо ж нині вона – державний чиновник, тож каже, що не може собі дозволити озвучити багато речей.

– Думаю, що законопроект про кримінальну відповідальність за наклеп – це наївне бажання когось з депутатів. Вони певно подумали, що Україна – це Європа, де є подібна відповідальність, і що вони в такий спосіб захистять себе від критичних матеріалів. Це просто обмеженість і глупство, – припускає представник Президента..

І все б нічого, та навряд чи чиновник такого рівня – радник Президента України, керівник ГУ з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента – може оперувати категоріями «вірю» й «сподіваюся», навряд чи посадовець може кивати на недолугих колег, які нібито за своєю наївністю й необізнаністю запропонували до ухвалення «закон про наклеп», а ще раніше закон про мови, і ще багато-багато інших законів, які аж ніяк не підуть на користь Україні…

Увесь час п. Ганна запевняла, що переконуватиме Януковича не підписувати одіозний закон. Проте якось мало віриться, що пані Герман перебувала в Чернівцях без відома свого керівництва й без погодження чіткої позиції з главою держави. Інакше чого ж було приїздити – переливати з пустого в порожнє?

Потовкла воду в ступі і поїхала. А журналісти й далі розмірковували над можливими варіантами розвитку сценарію. Бо ж, з одного боку, змушуючи журналістів захищатися, влада відвертає їхню увагу від справжніх проблем у державі. З іншого– може статися й так, коли «погана» Верховна Рада ухвалить закон, «хороший» президент його заветує – тоді всі йому дякуватимуть. І, насамкінець, десь глибоко на задвірках свідомості жевріє думка, що, коли Журавський сам вигадав такий законопроект, сам його обґрунтував, то чи не працює в Адміністрації Президента стійке підпілля, що робить усе можливе й неможливе, щоби скопрометувати діючу чесну й порядну владу?

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *