Беззаконня не загрожує Буковині

Принаймні таке враження склалося після спілкування з начальником Чернівецького обласного УМВС Миколою Харабарою

Горе-чиновники будуть покарані!

– Чим наразі займається обласне УМВС?

– Основну увагу управління приділяє боротьбі з економічною злочинністю. Ми виявили серйозні порушення фінансової дисципліни. Горе-чиновники, які мали доступ до ресурсів, виділених на усунення наслідків стихії в 2008-му році, значну частину коштів спрямували не на вирішення проблем постраждалих, а поклали до своїх неосяжних кишень. Обласна міліція разом з прокуратурою порушили ряд кримінальних справ, які сьогодні перебувають на стадії розслідування. Незабаром ці справи розглянуть у суді, як і належить в правовій державі.

– Певне, підозрювані докладають максимум зусиль, щоби справи закрили?

– Ніхто з тих, проти кого порушені кримінальні справи, не приходив зі скаргами! Вони бояться, бо знають, що накрали більше! Коли будуть рішення суду, ви будете шоковані тим, як страшно ці горе-чиновники обкрадали людей!

З дискотеки – до школи

– Які є нагальні проблеми, окрім економічних злочинів?

– Міліція витрачає багато зусиль на профілактичну роботу, щоби зупинити зростання підліткової злочинності, адже юне покоління – це основа кожної держави. Цього року кількість злочинів, скоєних неповнолітніми, зросла майже на 50%! Ми розробили спеціальну програму, за якою проводимо профілактичні заходи.

– З чим пов’язані ці злочини?

– Загалом підліткові злочини прив’язані до певних центрів, де збирається молодь: нічні клуби, бари, дискотеки…

– «Комендантський час» може врятувати ситуацію?

– Ніхто не ставить за мету обмежувати вільне пересування неповнолітніх в нічний час. Але ситуація показує, що такі заборони принесли б добрі результати. На жаль, нині неповнолітні мають вільний доступ до спиртного, хоча культури споживання алкогольних напоїв немає навіть у багатьох дорослих. Зараз модно говорити, що ми хочемо до Європи, але там ці проблеми не стоять так гостро! Якщо в Європі батьки взяли кредит на навчання, то діти справді вчаться. Наші ж підлітки ідуть до школи чи університету о шостій ранку, одразу після дискотеки…

Масового явища серед підлітків набули крадіжки телефонів. Хоча вийшов наказ Міністерства освіти, який забороняє дітям у школі користуватися мобілками. Адже вони заважають навчальному процесу і додають роботи, як педагогам, так і міліціонерам. Тож сьогодні, мої підлеглі провели профілактичні бесіди в усіх чернівецьких школах.

– Наскільки дієвою є профілактична робота?

– Судіть самі: у квітні-травні цього року темп приросту підліткової злочинності складав 25 %, а станом на сьогодні – 6-8%!

Буковинці – люди порядні!

– Наш край криміналізований чи наші земляки все-таки законослухняні?

– 90% буковинців – законо-слухняне населення. Таких порядних людей, як наші земляки, годі шукати в усій Україні. Ми маємо сталі традиції та звичаї. Лише уявіть: на Буковині є села, в яких за півроку не трапляється жодного правопорушення. І не тому, що там бездоганно працює міліція чи місцева влада. Просто люди самі себе виховують, зберігають сталі традиції. Думаєте, там вони мають менше свободи? Скажімо, є села, в яких молодих хлопців, які люблять «зазирати в чарку» жодна сім’я принципово не візьме в зяті. Наші люди вміють самі створювати собі гідні умови і повноцінне життя.

Порядок на виборах – буде!

– Як забезпечуватиметься порядок на виборах?

– Гарантую, що міліція повністю забезпечить правопорядок і виконання Закону про вибори. Ми зустрілися з усіма головами ТВК, визначили проблемні питання і приступити до їхнього вирішення. Я попереджаю усіх горе-чиновників і провокаторів: не заважайте людям робити свій вибір! Я докладу максимум зусиль, щоби ніхто не робив собі брудного піару на цих виборах! Охорона громадського порядку буде на вищому рівні!

– Ви також балотуєтеся на цих виборах…

– За 6 місяців перебування команди Папієва при владі, область отримала лише позитив. Тож ми чесно йдемо до виборців: без популістських гасел і з явними позитивними результатами. За останні роки українці порозумнішали і вже відрізняють добре від поганого.

«Вороги не дочекаються моєї помсти!»

– На виборах 2004-го навколо вашого імені були великий ажіотаж і гучні скандали. Що зараз з тими людьми, які влаштовували їх?

– По-перше, я не допущу жодних подібних провокацій на цих виборах. А тих людей, які робили проти мене всі ті речі, не каратиму. Вони не дочекаються моєї помсти! Тоді вони не розуміли, що не будуть при владі вічно. Кілька з тих людей досі працюють в управлінні, я їх не звільнив! Щодня бачуся з ними, вітаюся. Їх судитиму не я: Бог їм суддя.

– Чого чекаєте від місцевих виборів?

– Україна втратила багато років, протягом яких можна було розвиватися і розбудовуватися. Але «ющенківський» період минув. Зараз країну очолив саме той, чию позицію я підтримував завжди, жодного разу не змінюючи своїх поглядів. Є багато людей, які швидко «зорієнтувавшись», хочуть застрибнути в наш «потяг». Але я в нашій команді впевнений і знаю, що це достойні люди, які справді змінять життя України на краще…

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *