До тіні малий і середній бізнес заганяють нові закони і правила

За часів Тимошенко підприємців можна було заносити до Червоної книги, за Азарова – бізнесмени вимруть як мамонти, – вважає голова правління Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимир ДОРОШ.

– «Винищення» малого та середнього бізнесу почалося зі скасування регіональних представництв Держкомпідприємництва – єдиного органу, який захищав права підприємців. Нині підприємцям фактично нікуди звернутися для вирішення своїх проблем.

Наступний крок, який вдарив по підприємцях, – запровадження додаткових пенсійних внесків для «єдинщиків». Фактично Азаров пішов слідами Тимошенко. Але, якщо торік бізнесу вдалося домогтися скасування відповідної постанови Кабміну, то нині підприємців ніхто не чує.

Наш Інститут через засоби масової інформації закликав підприємців до боротьби, ми зібрали тисячі звернень до президента, в яких підприємці виступають проти непосильного податкового тягаря, але поки що влада нас не чує. Вона поставила перед собою завдання – зібрати додатковий мільярд гривень, однак у результаті недорахуються ще більше! Бо більшості підприємців простіше буде піти «в тінь» – і взагалі нічого не платити. Та ще й армія безробітних збільшиться в рази.

– Наступного року державу очікує ще одна новація – єдиний соціальний внесок, який замінить внески до Пенсійного фонду, соцстраху, фонду безробіття та фонду страхування від нещасних випадків. Чи зможе він виправити ситуацію?

– На цей закон очікували давно, він насправді необхідний, але не в такому вигляді, як його прийняли. Посуті, нічого не зміниться: замість кількох внесків, які нині в сумі становлять 36,6% від фонду оплати праці, сплачуватимуть один. Суми внеску для різних підприємств будуть різними, але не менше 36-37%.

Це зроблене виключно «для галочки», аби Україна могла піднятися у світових та європейських рейтингах. Але ніхто не згадує, що в Європі розміри соціального внеску становлять 20-25%, та й штат чиновників у фондах у рази менший. У нас же їхніх працівників ніхто розганяти не збирається.

– Як оцінюють підприємці новий Податковий кодекс, який збираються ухвалювати народні депутати?

– Чи не найбільшою проблемою для бізнесу стане саме Податковий кодекс. Його прозорість, громадське обговорення – велика фікція. Ані Азаров, ані Тігіпко не виявляють особливого бажання почути представників бізнесу. І, хоч окремі пропозиції підприємців були прийняті, чимало з них так і не знайшли свого втілення у проекті кодексу. Зрештою, його навіть за законом не мають права запровадити від січня 2011-го, бо має бути ухвалений мінімум за півроку до запровадження.

– Що робитиме Інститут і Ви особисто для покращення бізнес-середовища?

– Найперше, намагатимемося «достукатися» до президента Януковича, до якого підприємців просто не підпускає його оточення. Таке враження, що нас або бояться, або «відмахуються» як від зайвого клопоту, хоча треба налагоджувати постійний діалог влади і бізнесу. Треба відродити форуми, «круглі столи», інші публічні зустрічі з бізнесом. Раніше постійно проводився форум «Влада і бізнес – партнери», що надавав реальну можливість підприємцям донести до вищого керівництва держави свої проблеми та пропозиції. Прикро, що сьогодні такі заходи не проводяться.

Наступний крок – домогтися звільнення нинішнього голови Держкомпідприємництва України Михайла Бродського. На наше переконання, на цій посаді повинна бути людина, яка з державницьких позицій відстоюватиме законні права та інтереси бізнесу, а не заважатиме його розвиткові. У Бродського ж не вистачає сміливості заперечувати Кабміну, тому він імітує виконання своїх функцій, скасовуючи техогляди чи печатки, а реальна ситуація тільки погіршується.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *