Як не захворіти за різкого похолодання: сім порад лікаря

Зима – традиційний сезон застудних захворювань. Низька температура повітря, волога погода та скупчення багатьох людей у закритому просторі збільшує ризик захворіти.

Дитячий інфекціоніст Федір Лапій радить, як зберегти здоров’я холодної пори року.

  1. Не стимулюйте імунітет препаратами. «Імуностимулятори» та надмірна кількість вітамінів не допоможуть або й стануть причиною хвороби. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж почати прийом будь-яких препаратів.
  2. Вакцинуйтеся. Вакцинація є найефективнішим способом профілактики грипу. Щеплення можна робити впродовж цілого сезону гриппу: від жовтня до березня. Імунітет формується через 7–14 днів після введення вакцини.
  3. Гуляйте за будь-якої погоди. Немає поганої погоди для прогулянок. Свіже повітря і фізична активність зміцнять ваш організм. Тож навіть прохолодна дощова погода не повинна стати на заваді щоденним прогулянкам. Прогулянки – це спосіб загартування, що не потребує значних зусиль, а ви набуватимете кращої опірності на випадок переохолодження.
  4. 4. Правильно вдягайтеся

Вдягайтеся тільки за погодою, щоби не було холодно, але не пітніти у занадто теплому одязі. Особливо оберігайте від спітніння дітей.

  1. Підтримуйте температурний режим в оселі

Оптимальна температура для оселі – 18-22°С. Вищі чи нижчі показники негативно впливають на відчуття комфорту і стан здоров’я. Дуже важливо не лише підтримувати стабільну температуру в оселі, а й стежити за вологістю. Це особливо актуально, якщо ви користуєтесь обігрівачем.

  1. Харчуйтеся правильно. Збалансоване харчування допоможе залишатися здоровими холодної пори року. Сніданок, обід чи вечерю замінювати перекусом «на ходу» просто небезпечно. А достатня кількість води в організмі є запорукою правильного обміну речовин.
  2. Спіть достатньо й уникайте стресів. Щоби почуватися бадьорими і залишатися здоровими будь-якої пори року, налагодьте режим сну: засинайте до опівночі і спіть до 8 годин. А ще намагайтеся уникати стресів і негативних емоцій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *