Випив «енергетик» – до ранку можеш не дожити

Вживання енергетичних напоїв не лише не дає енергії, а й викликає рак та ранню недоумкуватість.

Не так давно до реанімаційного відділення Чернівецької обласної лікарні потрапили 18-річний хлопець та 20-річна дівчина. Їхній стан був жахливим: розлад серцево-судинної та дихальної систем, галюцинації. На перший погляд здалося, що молоді люди «перепили» на дискотеці. Проте у крові не виявили великого вмісту алкоголю. З’ясувалося, такий стан викликали популярні серед молоді енергетичні напої.

Напій, що не дарує, а підрізає крила

Розрекламовані нині енергетичні напої, які нібито «дарують крила» і навіть «сприяють схудненню», можна придбати у будь-якому магазині. Купують їх найчастіше школярі, аби перевірити на собі дієвість реклами.

– Із цими енергетиками справжнісінька проблема. Під час великої перерви півшколи п’є їх, – розповідає вчителька однієї з чернівецьких шкіл. – У своєму класі я заборонила вживати ці напої. Тож тепер «виловлюю» своїх шестикласників за школою, де вони ховаються, щоби випити енергетики. Вже підходила до продавців найближчого до школи магазину: просила, аби не продавали дітям ці напої. Вони відреагували агресивно, мовляв, це не алкоголь, щоби не продавати його неповнолітнім.

Та найбільше мене дивує ставлення до цього батьків. На зборах, коли підняла цю тему, один батько щиро здивувався: «чим шкідливі енергетики? Я теж їх часто вживаю. Сил додають – діти, може, будуть краще вчитися». Тож батьки навіть не розуміють, що, даючи своїм дітям гроші на такі напої, вони власноруч псують їм здоров’я.
Самі ж підлітки зізнаються: енергетики додають сил і допомагають подужати стреси.

– Я випиваю одну баночку енергетика під час великої перерви, а другу – вдома, коли зі школи повертаюся, – зізнається Ігор, учень дев’ятого класу. – Так мені легше відсидіти сім уроків, а потім вдома зробити домашнє завдання. Одного дня, коли не було грошей і тому не пив енергетики, дуже погано почувався. Пішов додому після третього уроку і ліг спати. Мені здається, я не міг би вчитися без цього «допінгу». Пробують енергетики вже й молодші школярі.

– Мій однокласник розповідав, що коли отримує в школі погану оцінку, купує собі енергетик. Як вип’є його – вже не хвилюється, що батьки вдома сваритимуть, – розповів п’ятикласник Микола. – Я теж іноді так роблю. Це допомагає бути впевненішим у собі. Але якщо мама знаходить пляшечку, то дуже свариться.

Популярні енергетики і серед студентів. Вони п’ють їх у нічних клубах, після занять та особливо часто під час підготовки до іспитів (аби вчитися вночі, а не спати!).

– Важко вчитися за Болонською системою. Навантаження величезні – все встигнути неможливо. Щоби були сили – п’ю енергетики, – зізнається Василь, студент Чернівецького національного університету. – А в нічних клубах є навіть коктейлі на основі енергетиків. Від них конкретно «ковбасить». Щоправда, зранку потім дуже погано: нудить, крутиться в голові, серце болить. Але якщо випити пляшечку – все як рукою знімає.

Після ейфорії – похоронний марш

Схоже, підлітки та молодь не сумніваються у тому, що енергетичні напої не лише смачні, а й корисні для здоров’я. А от лікарі зовсім іншої думки. Виявляється, підбадьорюючи, енергетики не лише погано впливають на роботу мозку, нервової та серцево-судинної систем, а можуть навіть викликати рак.

– Основними компонентами практично всіх енергетичних напоїв є кофеїн, вуглеводи, таурин та екстракт гуарани. Кофеїн здійснює стимулюючий ефект, при цьому виснажує нервову систему. При передозуванні може виникнути тахікардія, психомоторне збудження, депресивний стан. Дія його триває від трьох до п’яти годин, після чого організм виснажений, йому потрібен відпочинок. Крім того, кофеїн здатний викликати звикання, – розповідає Ольга ГУСКА, лікар-терапевт Чернівецької міської поліклініки №2. – Більшість енергетиків містять також у надмірній кількості вітаміни групи В, які можуть викликати прискорене серцебиття і тремтіння рук і ніг. Глюкоза, яка є у цих напоях, швидко всмоктується у кров і забезпечує м’язи та мозок енергією. Але при цьому варто пам’ятати: глюкозу можна вживати лише у певній кількості.

Ще одним обов’язковим компонентом енергетиків є таурин. Вважається, що він покращує роботу серцевого м’яза. Але існує й інша думка: синтетичний таурин взагалі не має впливу на людський організм. Крім того, в енергетиках вміст таурину в кілька разів більший, ніж в інших продуктах. Скажімо, глюкуронолактона у двох банках енергетичних напоїв майже в 500 разів перевищує допустиму для людини денну дозу цієї речовини. З певністю можу твердити одне: досі невідомо, як саме всі ці компоненти в таких великих дозах впливають на людський організм. Незрозуміла також їх взаємодія із кофеїном.

– Хочу наголосити, – продовжує лікар, жодним чином не можна поєднувати алкоголь та енергетичні напої. Така суміш може призвести до смерті. Насправді енергетичні напої не дають енергії, а навпаки, висмоктують її з людини, використовуючи внутрішній резерв організму. Виснаживши свої власні ресурси, доводиться розплачуватися втомою, безсонням, дратівливістю і депресією. Тобто сам напій жодної енергії не містить, а тільки допомагає використати нашу власну. Тому для бадьорості краще випити чашку чаю чи запашної кави. А за енергію, яку обіцяють виробники енергетичних напоїв, доведеться платити дуже дорого – власним здоров’ям.

Врятують мед, журавлина, брусниця

– Нині такий час, що молодь узагалі не знає, як дотримуватися здорового способу життя. Раніше люди жили у послідовному режимі: рано прокидалися, вдень працювали, а ввечері вчасно лягали спати. До того ж, не їли багато, тримали пости і не замінювали справжнє сало на штучний маргарин, – каже Віра ЧЕРЕВАТЕНКО, лікар-гастроентеролог Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги. – Сучасне покоління живе по-іншому: їсть на ходу, п’є та гуляє у диско-клубах ледь не кожну ніч. І при цьому практично не отримує живої енергії – з яблук, груш, моркви, буряку тощо. А щоби швидко відновитися і бути у формі, купують в магазинах енергетики. Так, цей напій справді дає сили, проте руйнує здоров’я, викликаючи залежність. Незабаром настає енергетичне виснаження, що, до речі, тягне за собою розвиток раннього недоумства. Від вживання енергетичних напоїв виснажується печінка, перегорає підшлункова залоза – у ній з’являються ракові клітини. На жаль, дуже часто останнім часом доводиться діагностувати рак підшлункової залози у зовсім молодих людей.

Варто пам’ятати, що природа дала нам неабиякий вибір справжніх енергетиків. Це мед, журавлина, брусниця. Всі ці продукти містять вітамін С, калій, глюкозу, тому чудово відновлюють сили. Можна також робити відвари з кореня петрушки та їсти щодня горіхи. Від таких енергетиків будуть і сили, і здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *