Вегетаріанці більше схильні до інсульту, ніж м’ясоїди

Раціон вегетаріанців і веганів знижує ризик серцевих захворювань, але підвищує ймовірність інсульту, порівняно із м’ясоїдами.

Такого висновку дійшли британські вчені, інформує агентство Reuters. 18 років вчені Оксфордського університету спільно з Європейською програмою вивчення зв’язку харчування і онкології спостерігали за способом життя майже 50 тис. осіб середнього віку. Результати оприлюднені у Британському медичному журналі (The BMJ).

За час спостережень у 2820 осіб розвинулося захворювання коронарної артерії, яке може привести до серцевих нападів. Ще у 519 осіб відбулися ішемічні інсульти, а у 300 осіб – геморагічні інсульти, спричинені розривом кровоносної судини в головному мозку.

З’ясувалося, що вегетаріанський раціон на 22% знижує ризик розвитку серцевих захворювань. Але у вегетаріанців на 20% підвищений ризик інсульту.

Серед веганів і вегетаріанців зафіксовано на тисячу чоловік на 10 випадків менше захворювань серцево-судинної системи, ніж серед м’ясоїдів. У останніх, своєю чергою, було на три інсульти на тисячу чоловік менше.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *