Якого лікаря захочу, такого й матиму

Стверджує заробітчанка з Буковини Наталія Шкварчук, яка вже 14 років мешкає у Римі. Чернівчанку лікували по півроку поспіль від туберкульозу та алерії. В італійській клініці алерголог лише кинув погляд на її висипання, як одразу ж перенаправив до невропатолога.

– І навіть повернув чек на 130 євро за прийом, переадресувавши його іншому спеціалісту, – розповіла вже згадувана пані Наталя, мати 25-річної Ірини Казаченко, з якою саме і трапилася така неприємна оказія кілька років тому. Нині молода жінка мешкає у Римі, продовжуючи спостерігатися у спеціаліста. Хоча про свій нейродерміт уже давно й забула як про страшний сон.
Недарма італійська система охорони здоров’я – одна зі складових тамтешнього життя, що чи не найбільше імпонує нашій землячці.

– Від народження до 3-х років діти там обслуговуються безкоштовно – і ліками, і медичними послугами на зразок найскладніших операцій, – розповідає вона.– Така ж увага і до людей літніх.

Усі італійки після 45 років проходять щорічну обов’язкову мамографію безкоштовно.

– І навіть пігулки для вікової гормонозамісної терапії виписують зі значними знижками, – ділиться п. Наталя. Щоправда, на візит до лікаря потрібно записуватися наперед. Але я в цьому не вбачаю нічого старшного. Як і в тому, що у державній системі охорони здоров’я існують черги. Зате у приватних клініках, які функціонують на рівні 5-тизіркових готелів, комфорт такий, що українцям навіть важко уявити.

Втім, головна перевага італійської системи охорони здоров’я, як на мене, не у лікарняних зручностях, хоча і це важливо для хворого, а у професійності медиків. Бо італійські лікарі не тільки добре навчені, а й віддані своїй справі.

Зрозуміло люди є люди. І всі вони різні. Помилки трапляються в усіх. Але там це виняток, а не система. Тож коли моя лікарка пропустила в мене запалення легенів, я поміняла її на іншого спеціаліста, бо перестала їй довіряти.

Зарплата ж італійського лікаря залежить від кількості пацієнтів. Отож медики півострова добре усвідомлюють, що тільки від власної кваліфікації залежить їхній добробут. Тому бути поганим спеціалістом просто не вигідно, економічно.

За доступністю та ефективністю ВООЗ визнала італійську систему охорони здоров’я другою у світі. Хоча нині вона під загрозою через державну програму бюджетної економії.

Йдеться про 50 млн. євро. І саме медицина може стати головною ймовірною жертвою державної політики заощадження.

А нещодавні дослідження показали, що італійці належат ь до найбільш здорових народів з найбільшою тривалістю життя. Стверджується, що це обумовлено червоним вином, оливковим маслом і середземноморськими харчами, серед яких переважає зелень, овочі та фрукти.

За даними ООН, середня тривалість життя в Італії становить 76 років для чоловіків і 82 роки для жінок. Утім витрати держави на охорону здоров’я в Італії низькі і становлять біля 6% ВВП.

Але італійські лікарі та медичний персонал вважається одним із найбільш кваліфікованих у світі, а за кількістю лікарів на душу населення Італія посідає перше місце у світі – 1 лікар на 160 жителів. Багато лікарів говорять англійською. Недарма там розвиваєтся лікувальний туризм, яким, щоправда, користуються ті українці, які можуть дозволити собі європейські ціни.

Попитом у них користуються пластичні та планові операції, пересадка волосся, репродуктивні технології. А близкість італійських термальних курортів до найпопулярніших культурно-історичних центрів і суперова туристична інфраструктура країни дарує любителям Італії «класичні» варіанти сучасного медичного туризму.

 

В акушер-гінеколога та ендокринолога Пауло Счірпи є науковий ступінь, він викладає в одному із католицьких університетів Риму, завідує гінекологічним відділенням поліклініки Джемелле, має приватну практику.

Доктор Пауло Счірпа наголошує, що йому доводиться постійно вчитися, підвищуючи кваліфікацію. Бо зупинка у розвитку, за його твердженням, смерть професійності. Тож із пацієнтками у нього проблем немає.

Та у спілкуванні з ними мене вразила його дотошність у запитаннях. Маючи перед очима результати десятків аналізів, він розпитує про самопочуття жінки не менше 15-20 хвилин. За медичною термінологією це називається анамнезом. А потім іще тривалий час оглядає. Після того, як випише рецепти, з ним можна, ні, навіть, треба спілкуватися телефоном

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *