У 2009 році на Буковині померла 91 дитина, не доживши до року

Марія Поліщук
Марія Поліщук

Про те, як попередити дитячу смертність – начальник відділу охорони материнства та дитинства Чернівецького обласного управління охорони здоров’я – Марія ПОЛІЩУК.

Під час ультразвукового дослідження лікарі порадили жінці перервати вагітність: плід мав вади, несумісні з життям. Перед батьками стояло важке рішення: народити дитину, яка не має шансу прожити й місяця, – чи перервати вагітність. Матір вибрала перше. Малюк прожив тиждень і помер у муках…

Дезінформованість батьків, вроджені вади, інфекції, яких можна було уникнути, відсутність нагляду дорослих – серед причин смертності новонароджених.

ditina

– Виживання малюків залежить від різних чинників: тут і відповідальність батьків, їхній соціальний, майновий, культурний статус. Нині держава робить вагомі кроки для покращення матеріального стану сімей, у яких народилася дитина. Але фінансової допомоги недостатньо! Батькам треба більше інформації, – наголошує фахівець.

– Смертність від уроджених вад – це безвихідна ситуація?..

– Дуже важливо, аби вагітна своєчасно ставала на облік. Чим раніше вона це зробить, тим швидше можна визначити ті чи інші проблеми вагітності.

Лікарі проводять ультразвукові дослідження і, якщо виявляють ваду, одразу визначаються, чи можна з нею боротися після народження дитини. Якщо ні, жінці пропонують перервати вагітність. Адже бувають вади, яких не можна усунути після народження малюка. Такі вагітності ми пропонуємо переривати.

Але, на жаль, сім’ї часто відмовляються від переривання вагітності, скажімо, з релігійних мотивів. Дитина народжується, кілька днів страждає – і помирає. Шансів у неї нема.

Ми не ставимо за мету, щоби жінки робили аборти. Майбутня матір повинна свідомо ставитися до свого вибору. Переривати вагітність фахівці пропонують рідко, лише тоді, коли діти не мають жодної можливості вижити. Право дитини на перебування в цьому світі має бути захищене. В тому числі й право не страждати…

– А як складається доля діток із уродженими вадами, в яких все ж таки є шанси на виживання?

– На Буковині вже кілька років працює транспортна неонатальна бригада на базі облдитлікарні. Якщо дитинка народжується хворою і потребує транспортування, наприклад, до інституту Амосова чи клініки «Охматдит», її перевозять спеціальним реанімобілем, облаштованим інкубатором і дихальним апаратом. Батькам це нічого не коштує, адже витрати бере на себе держава. Крім того, в Чернівцях є відділення неонатальної реанімації, де дитинка перебуває одразу після народження, коли її ще не можна везти до Києва.

– Уроджені вади – не єдина причина смертності малюків…

– Часом діти помирають від проблем зовнішніх, не пов’язаних із хворобами.
Нещодавно у Глибоцькому районі десятимісячна дитина ходила кімнатою, потягнула дріт – і на неї впав телевізор. Лікарям не вдалося її врятувати.

В цьому році був випадок, коли дитинка разом з батьками потрапила в автомобільну аварію. Вона не була пристібнута, не сиділа на задньому місці в спеціальному дитячому сидінні. Тобто, не були дотримані елементарні правила для збереження життя дитини.

На жаль, в цьому ж році трапилися випадки смерті від механічної асфіксії. Таке стається, коли дитинка плаче, а мама її годує, за деякий час дитинка знову кричить – і мама її знову годує, і так декілька разів, що призводить до перегодовування малюків і вони захлинаються власними блювотними масами. Після годування треба 20-30 хвилин побути біля дитини, спостерігаючи за її поведінкою. Та батьки чомусь забувають, що дитина до року повинна бути під постійним наглядом дорослих!

– Що означає вираз «синдром раптової смерті»?

– Не лише в Україні, а й в усьому світі трапляються випадки, коли по смерті в дитини не виявляють жодних проблем чи змін в організмі. Тобто малюк раптово помирає і батьки з лікарями не можуть відшукати причину.

Вчені дослідили, що такі випадки можна попередити варто лише запам’ятати 3 правила:

■ не курити у приміщенні, де спить дитина;
■ температура приміщення не повинна перевищувати 20-21 градус;
■ дитина має спати в окремому ліжечку, але в одній кімнаті з мамою.

– Стосовно інфекцій: яких уникнути можна…

– Для дітей до року існує загроза підхопити, наприклад, менінгококову інфекцію. Вона передається повітряно-крапельним шляхом. У тата з мамою може бути звичайний нежить і кашель, на який вони не звертають уваги. Та менінгокок може проникнути у мозок дитини і викликає менінгіт.

Зазвичай ситуація виглядає так: у дитини підіймається температура, яку мама «збиває» самотужки, не звертаючись до лікаря. Через кілька годин на шкірі малюка з’являється висип – і вже тоді батьки б’ють на сполох. У таких випадках дітки здебільшого помирають у реанімації. Якби ж батьки зверталися по допомогу на кілька годин раніше і не займалися лікуванням самотужки, життя новонароджених можна було б врятувати.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *