Три продукти, що їх не можна мити – і три продукти, які мити обов’язково

Більшість з нас впевнена, що робить правильно, коли миє продукти перед приготуванням чи споживанням. Однак з’ясовано, що навіть з найкращих міркувань ми можемо суттєво нашкодити здоров’ю, бо деякі продукти мити не рекомендується!  

 

Ніколи не мийте:

  1. Курку. Багато хто вважає, що перед приготуванням м’ясо слід помити у проточній воді. Та істина в тому, що підставивши курку під воду, ви не змиваєте бактерії, натомість інфікуєте мийку, посуд, робочу поверхню столу. Одна з найбільш поширених бактерій на курячому м’ясі – сальмонела. Вона може спричинити діарею, високу температуру, біль у животі. Такі симптоми можуть тривати від 4 до 7 днів. Бактерії, що живуть на курячому м’ясі, гинуть за температури у 65-75 градусів, залежно від розміру шматка м’яса, тож мити його немає жодного сенсу.
  2. Яйця. Яйця з птахофабрики покриті захисним шаром, який ізолює бактерії та запобігає їхньому поширенню на інші продукти. Тож ніколи не мийте такі яйця.
  3. Рибу. Як і у випадку з куркою, миття не вбиває бактерії, а, навпаки, сприяє їхньому поширенню на інші поверхні.

 

Обов’язково мийте:

  1. Банки, перш ніж відкрити. Ніколи не відкривайте консерви, не помивши їх попередньо. На кришках консервів концентрується великий шар пороху з мікроорганізмами, навіть коли їх не видно неозброєним оком, при відкриванні вони можуть легко потрапити в харчі й спричинити інфікування.
  2. Фрукти й овочі з їстівною шкіркою. І дуже ретельно. Адже ви змиваєте не лише пилюку й бактерії, але й консерванти, якими часто обробляють продукти перед продажем, аби вони якнайдовше залишалися свіжими. До того ж їх треба витирати паперовим рушником насухо.
  3. Фрукти й овочі з неїстівною шкіркою. Банани, дині, кавуни, лимони й апельсини також треба ретельно мити перед споживанням. Бактерії, розташовані на шкірці, можуть потрапити на їстівну частину при нарізанні. Не забувайте також тримати в чистоті всі робочі поверхні та столи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *