Ранні овочі небезпечні для здоров’я

В овочах весною можливе перевищення небезпечних речовин. Тому дієтологи рекомендують не зловживати таким видом харчування.

“Найбільше нітратів міститься в ранніх овочах, тому фахівці радять обмежити їхнє споживання. Особливо це стосується дітей, з раціону яких взагалі потрібно виключити такі овочі. Нітрати добре всмоктуються, швидко потрапляють у кров та моментально розносяться організмом. Відтак нітрати негативно впливають на роботу кров’яних тілець, погіршуючи їх здатність розносити кисень по організму”, – йдеться в повідомленні експертів Держспоживслужби.

Кількість нітратів в різних овочах накопичується по-різному. Найбільше їх у салаті і листковій капусті, редисці, молодій цибулі, кропі та шпинаті, тобто в тих овочах, які чи не першими потрапляють навесні на наші столи.

“Менше нітратів є у моркві, огірках і білокачанній капусті. Зовсім мало їх має горох, брюссельська капуста, картопля, солодкий перець та ріпчаста цибуля. Для того, щоб зменшити вміст нітратів, потрібно ретельно промивати та очищати овочі. Найкраще перед вживанням вимочити їх 1-2 години в холодній воді. Зменшується кількість нітратів і при термічній обробці овочів. До прикладу, якщо овочі відварити в воді, та відразу злити відвар, кількість небезпечних речовин може зменшитись на половину.”

На українських ринках працює державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка проводить дослідження харчових продуктів, що реалізуються. Тому кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, а саме рівень нітратів в перевірених овочах, прізвище продавця, дату перевірки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *