Олександр ПОНИЧ: Фарингіт і ларингіт – сезонні недуги горла

Біль у горлі може спричинити хвороби серця і нирок, шлунка, а також захворювання носа, переохолодження та перенапруження тощо. Нині у розпалі сезон традиційних простудних захворювань. І, як стверджує завівдувач ЛОР-відділенням міської лікарні  №2 оториноларинголог Олександр ПОНИЧ, триватиме він до весни.

Олександр ПОНИЧ усе знає про вуха, горло й ніс
Олександр ПОНИЧ усе знає про вуха, горло й ніс

Фарингіт проявляється болем і кашлем

– Що таке фарингіт?

– Це запалення слизової оболонки горла. Фарингіт, як і решта захворювань, буває гострим і хронічним. Найчастіше ми, лікарі, маємо справу з хронічним фарингітом, який уражує всі вікові категорії. Але переважно нездужають на нього люди середнього віку, зазвичай незагартовані.

– У чому причина запалення?

– Як правило, хворобливі процеси в носі та його придаткових пазухах, коли виділення стікають задньою стінкою горла. Через постійне подразнення і виникає  хронічне запалення слизової оболонки. Вкрай негативно впливають на неї також закладеність носа, аденоїди, викривлення носової перегородки і зумовлене цим ротове дихання. Інколи хронічний фарингіт спричинюють хвороби серця й нирок, гостра диспепсія, тобто порушення перетравлювання їжі в кишечнику, виразка шлунку чи дванадцятипалої кишки, коли спостерігаються так звані рефлюкси – нічні зворотні закиди соленої кислоти шлунку тощо. Фарингіт може спричинити і вживання великої кількості ліків. Але це – тема окремої розмови.

– Будь-яке запалення в горлі – завжди дискомфорт. Що дошкуляє найбільше у разі фарингіту?

– Сухий кашель, сухість у горлі, біль при ковтанні. Під час ковтання біль може віддавати у вухо, а від кашлю виділяється в’язке, густе мокротиння. Якщо хворий подивиться на своє горло у дзеркало, то побачить, що воно червоне, слизова оболонка набрякла, інколи збільшений язичок м’якого піднебіння тощо. На задній стінці горла можуть з’являтися скупчення острівців лімфаденоїдної тканини, які виступають над поверхнею у вигляді зерняток. Це гіпертрофічний фарингіт зі збільшенням об’єму тканин слизової оболонки. А є ще атрофічний хронічний фарингіт, так званий сухий, коли слизова оболонка не тільки суха, а й вкрита присохлими кірочками. При цьому вона бліда і така тоненька, що горло виглядає зашироким.
Температура підвищується лише  до 37,2-37,3°С. Але, попри доволі незначне нездужання, це захворювання вибиває людину з колії.

– Чи потребує фарингіт постільного режиму?

–  Режим може бути напівпостільним, але до лікаря варто звернутися, щоб проконсультуватися, провести відповідне лікування й убезпечити себе від загострень та ускладнень.

Медикаменти, компреси й полоскання при фарингіті

– Яка профілактика фарингіту?

– Насамперед загартовування. А також санація, тобто усунення вогнищ хронічної інфекції. Особливо уважно треба ставитися до лікування риніту, гаймориту, поліпів, бо ці захворювання обтяжують перебіг фарингіту.

– Чи є група ризику стосовно фарингіту?

– Найперше – курці. А ще особи, які полюбляють гострі страви та шипучі газовані напої. Не дивуйтеся, але загострює перебіг фарингіту лузання насіння.

– Будь ласка, кількома словами про лікування…

– Лікар призначить препарати, бо тепер протифарингітних пігулок в аптеках достатньо  – і таких, що їх треба ковтати, і таких, що смоктати. Достатньо й аерозолів, які добре усувають запальний процес. Лікування можна доповнити полосканням содовим розчином, у разі сухого фарингіту – змащуванням люголівським розчином (це йод із гліцерином) до трьох разів на день. Стосовно цієї процедури слід проконсультуватися з лікарем. І не дай Боже, щоби змочена розчином ватка залишилася в горлі. Люголівську процедуру поєднуйте з олійними інгаляціями.
Дуже добре застосовувати для полоскання набір трав: ромашка, звіробій і деревій.
І пам’ятайте: після будь-яких виконаних процедур для горла (смоктання таблеток, інгаляцій, змащування люголівським розчином, полоскань тощо) впродовж принаймні півгодини не бажано ні їсти, ні пити.

– Кажуть, дуже помічний мед…

–  Коли його тримати на язиці і смоктати як льодяник.
Пораджу ще один давній рецепт. Компрес на горло: 8 шарів льняної тканини (не марлі!!!), на яку кладуть «пекучим» боком до останнього шару тканини змочений у теплій воді гірчичник. А зверху – компресний папір чи целофан і тепла тканина. Після того, як починає гріти, тримати ще 45 хвилин. Дітям це дуже допомагає. Компреси не можна робити, коли треба виходити на вулицю.

Дере в горлі – перші ознаки  ларингіту

– Що таке ларингіт?

– Це запалення слизової оболонки гортані. Найчастіше гострий ларингіт уражує верхню або нижню її ділянки. Насамперед на ларингіт наражаються люди так званих «голосових» професій – співаки, актори, викладачі, диктори. Одразу зазначу, що за наявності ларингіту саме представникам вищезазначених професій обов’язково треба на певний час припинити виконання своїх безпосередніх обов’язків. Бо, переборюючи недугу, вони починають розмовляти голосніше, перенапружуючи голосовий аппарат, чим іще більше ушкоджуючи голосові складки, вибивають себе, як мовиться, з колії, бо повноцінно працювати вже не можуть.

– Які клінічні ознаки ларингіту?

– Це лоскотання, дертя, відчуття закладеності, сухість у горлі, водночас з’являється кашель з мокротинням, кількість якого змінюється залежно від ступеня поширення запального процесу на трахею. Гострий ларингіт найчастіше не супроводжується болем. Утруднення дихання не спостерігається. Поступово з’являються охриплість, інколи нетривала афонія, тобто втрата голосу.

Не можна й треба або як лікувати ларингіт

– Як лікують ларингіт?

– Наголошу на тому, що хворий на гострий ларингіт обов’язково має проконсультуватися у лікаря-терапевта або оториноларинголога. Хвороба вимагає ліжкового режиму і листка непрацездатності. Для лікування інколи застосовуються антибіотики. Призначають також антигістамінні, тобто протиалергійні препарати, доречні фізіопроцедури – інгаляції в умовах поліклініки, УВЧ, електрофорез і ендоларингальні (префікс «ендо» означає «всередину» – Л.П.) вливання. Категорично забороняється не тільки кричати, а й розмовляти, пити занадто гаряче, їсти гостре. Рекомендується вживати багато теплої рідини, ставити гірчичники на груди й спину (за умови відсутності у хворого підвищеної температури тіла).

– Які процедури можна робити вдома?

– Найкраще зарадять найпростіші трав’яні інгаляції з ромашки та звіробою (трави запарюють у звичайному чайнику окропом і, коли настій трохи вихолоне, дихають тією парою). Також дуже помічною є пара з вареної у мундирах картоплі. За відсутності високої температури можна попарити ноги. Дитині на ніч насипте у шкарпетки сухої гірчиці або поставте гірчичники на литки.

Профілактика від гострого і хронічного ларингіту

– Яка різниця між гострим і хронічним ларингітом?

– Різниця в тому, що у разі вчасного звернення хворого до лікаря гострий ларингіт минає приблизно за 10 днів. Якщо ж забаритися і запізно звернутися по медичну допомогу, гострий процес задавнюється і, відповідно, набуває хронічного перебігу. Отоді й починаються неприємності, зокрема, коли йдеться про людей так званих «голосових» професій.

Особливо треба бути уважним тим, у кого захриплість голосу «затрималася» на термін понад 3 місяці. Це вже  «дзвіночок» до обов’язкового звернення до оториноларинголога, бо може означати, що на голосових складках з’явилися так звані вузлики співаків. Вони можуть проявлятися консервативно, тобто без оперативного втручання.

Також це може означати, що з’явилася фіброма – доброякісна пухлина, що розвивається зі сполучної тканини чи папілома – доброякісна пухлина, що розвивається з покривних тканин шкіри або слизових оболонок і має вигляд сосочкового новоутворення голосової зв’язки. Їх слід видаляти. Операція виконується під місцевим наркозом.

Захриплість може бути й ознакою злоякісної пухлини. Зрештою, ніхто не гарантує, що вчасно не видалена доброякісна пухлина не переродиться в злоякісну…

– А яка профілактика ларингіту?

– Насамперед не переохолоджуватися. Не слід занадто часто підвищувати голос чи зриватися на крик, бо від того можуть виникати крововиливи, що також не сприяє здоров’ю голосових складок.

І хочу застерегти від зайвої профілактики: коли немає ЛОР-проблем, не можна застосовувати так званих «безболісних» процедур – полоскання, зрошення, смоктання таблеток. Бо слизова оболонка не любить втручань без потреби. Тому наголошую: добре все те, що вчасно.

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Олександр ПОНИЧ: Фарингіт і ларингіт – сезонні недуги горла”