Нейропсихолог розповів, коли слід випивати першу чашку кави

Виявляється, у перші ранкові години  кава є зовсім не такою корисною, як ми звикли вважати. Проте багато з нас починають ранок з чашки міцної кави – аби  остаточно прокинутися і отримати заряд бадьорості. Проте вчені радять почекати  з першою чашкою кави хоча б дві  години після пробудження.

Стівен Міллер — нейропсихолог і експерт з хронофармакології (наука, яка аналізує взаємодію між різними біологічними процесами людського організму і лікарськими препаратами) після кількох проведених досліджень опублікував у своєму науково-популярному блозі “NeuroscienceDC” статтю, де пояснив, що якщо пити свою першу чашку кави відразу після пробудження, вона буде зовсім не такою ефективною, як ми думаємо.

А причина криється в наших циркадних (добових) ритмах і рівні кортизолу.  Добові ритми — це ті, що контролюють наші звички сну і регулюють рівень кортизолу, так званого “гормону стресу”, який змушує нас бути пильними.

Коли ми розплющуємо очі і зустрічаємо новий день, встаючи з ліжка, кортизол починає “працювати” сам собою. Такий його механізм дії. Як показують різні дослідження, кортизол найбільш “активний” в період з 8 до 9 години ранку.

Випиваючи чашку кави в цей час доби, ми “вводимо” стимулюючу речовину в свій організм як раз в той момент, коли він й без того перебуває у “стані тривоги”.

За словами доктора Міллера, принципи фармакології виразні і зрозумілі: немає необхідності приймати “ліки” заздалегідь. Споживання кави в момент найвищого рівня кортизолу в організмі пояснює, чому деякі люди відчувають вранці головний біль. Ми просто перенавантажуємо себе, а тіло реагує на це абсолютно протилежним чином: ми можемо почати відчувати тривогу або відчути себе втомленими.

Тож кращий час для першої кави, рекомендований лікарем, —  між 9:30 і 11:30 ранку, пише newsyou.info. Звичайно, все залежить від того, о котрій годині ми встаємо. Але свою першу чашку кави бажано випити за 1,5-2 години після пробудження. В цей час рівень кортизолу в крові буде на мінімумі, і, таким чином, це буде ідеальний момент для  дози кофеїну.

А якщо привчити організм до кави в перші ранкові години, коли рівень кортизолу і без того високий, то це може викликати звичку. Тіло просто перестане помічати пробуджуючий “ефект” кави.  В результаті через нетривалий час ми відчуємо бажання випити ще одну чашку кави. І це буде неправильним.

Доктор Міллер каже, що каву можна пити й після обіду, зокрема,  між 13:30 і 17: 00. Тобто, протягом дня ми можемо насолодитися 2 або навіть 3 чашками кави.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *