Негативних наслідків інсультів здебільшого можна уникнути

Півгодинні щоденні прогулянки напряму пов’язані з пониженням ризику передчасної смерті від інсультів і зменшенням інших наслідків від крововиливів, повідомляє видання  «Neurology». Існує все більше свідчень того, що активна діяльність і фізична активність захищають мозок від хвороб і пошкоджень, стверджує Катарина Суннерхаген з Готенбурзького университету (Швеція). Клітини тіла людини та інших живих істот потребують постійного додавання поживних речовин та кисню. Різні клітини здатні прожити без кисню від кількох хвилин до кількох годин, однак потім його нестача призводить до пошкодження і масової загибелі клітин. Найбільш вразливі в цьому розумінні клітини мозку: кисневий голод уже за кілька хвилин спричиняє дуже серйозні руйнування, які, як правило, неможливо зупинити.
Однак Суннерхаген та її колеги винайшли простий спосіб захисту від найбільш небезпечних наслідків інсультів у результаті спостережень за понад двома тисячами пацієнтів університетської клініки, які нещодавно перенесли інсульти.

З’ясовано, що головним чинником ризику в розвитку важких інсультів і решти подібних нападів була відсутність фізичної активності та сидячий спосіб життя. В середньому, такі люди в 1,2 разу частіше страждали від крововиливів у мозок, ніж їхні ровесники, що регулярно роблять зарядку. Медики стверджують, що для страхування себе від інсультів потрібно приблизно 4 години на тиждень або 35 хвилин на добу. Шведські науковці продовжують дослідження для виявлення ще й інших чинників крововиливів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *