Не всі хвороби потребують пігулок. Спробуйте спершу вітаміни

Наше тіло інколи дуже прозоро натякає вам на відсутність важливих вітамінів та мікроелементів. Коли ви помічаєте такі знаки, буває достатньо просто змінити та збагатити свій раціон, пише «Readers Digest». Але обов’язково обговоріть це із лікарем.

ЛУПА: Ймовірна проблема – нестача омега-3. Якщо ви помітили у себе в голові білі лусочки, це може говорити про нестачу в організмі здорових жирних кислот, таких як омега-3. Вони є природним мастилом у нашому організмі, й не варто забувати про жирні види риби хоча б раз на тиждень. Інші, не менш важливі жирні кислоти, знайдете у горіхах та лляному насінні.

ТОНКЕ, ЛАМКЕ ВОЛОССЯ: Ймовірна проблема – нестача фолату. Ви чули про те, наскільки важливий вітамін В для сильного, здорового волосся? Однак низький рівень фолату (ще називають фолієвою кислотою) також може зробити ваше волосся тонким та ламким. Фолат зустрінете у зернових (хлібі та крупах). Навіть одна чашка білого рису – чудове джерело, а можна ще чашку сирого шпинату. Чашка приготованої в пароварці спаржі дасть вам 60% денної норми фолату і ще багато чого корисного.

СИВЕ ВОЛОССЯ: Ймовірна проблема – нестача міді. Якщо пасмо вашого волосся раптово посивіло, перевірте, чи вистачає вам міді. Консервовані молюски, інші морепродукти й гриби – найкращі джерела цього мікроелементу.

ТРІЩИНИ ТА ВИРАЗКИ В РОТІ: Ймовірна проблема – нестача вітамину В12. Якщо вам не вистачає вітаміну В12, ви можете помітити, що у вас з’являються тріщини й болячки на губах, у куточках роту чи в самому роті. Додайте домашньої птиці, червоного м’яса (нежирного) та яєць. Вегетаріанці можуть замінити усе це зерновими та мигдальним молоком.

БУГОРЦІ ТА УЩІЛЬНЕННЯ НА ШКІРІ РУК: Ймовірна проблема – нестача цинку та вітамину А. Якщо на вашій шкірі з’явилися й не зникають «мурашки», лікар може знайти у вас фолікулярний кератоз і перевірить рівень цинку та вітаміну А. Обидві речовини життєво важливі для підтримання здоров’я шкіри і загоювання ран. Ви можете отримати цинк із м’ясом птицею, хумусом і насінням гарбуза, солодкою картоплею й динею. Не полегшуйте собі життя спеціальними добавками замість правильного харчування: деякі з них є просто марною тратою грошей і навіть можуть бути небезпечними.

ЯМКИ ТА БІЛІ ПЛЯМИ НА НІГТЯХ: Ймовірна проблема – підвищена кислотність у шлунку. Так, підвищена кислотність – це не нестача вітаміну, але вона може завадити вам правильно харчуватися й отримувати усі потрібні речовини. Можливе рішення: порадитися із лікарем, аби підібрати для вас препарат від печії, який зменшить кислотність у вашому шлунку.

ВТОМЛЮВАНІСТЬ: Ймовірна проблема – нестача вітамину D. Якщо ви нормально відпочиваєте й достатньо спите, але все ж часто втомлюєтеся, швидше за все маєте занизький рівень вітаміну D  в організмі. Додайте у своє харчування молочних продуктів, мигдалю чи соєвого молока, сардини й навіть гриби – і більше гуляйте.

СИНЦІ НА НОГАХ: Ймовірна проблема – нестача вітамину С. Якщо ви просто натикаєтеся на щось і отримуєте величезний синець – перевірте, чи вистачає вам вітаміну С, який бере участь у виробництві колагену й зміцненні кровоносних судин. Запас вітаміну С знищують застуди й стреси. Полуниця, броколі, манго містять більше вітаміну С, ніж апельсини. А ще червона смородина й часник.

СУДОМИ В НОГАХ: Ймовірна проблема – нестача магнію чи кальцію. Магній, так само, як і кальцій, просто необхідний для здоров’я м’язів. Для отримання магнію споживайте насіння гарбуза, банани й авокадо. Для кальцію – молочні продукти.

ЗАКРЕПИ: Ймовірна проблема – нестача клітковини чи магнію. Закрепами можете вважати менше 3-х випорожнень за тиждень. Для цього існує щонайменше дюжина причин. І одна з них найбільш очевидна – нестача клітковини в їжі. Дорослі зазвичай споживають приблизно третину рекомендованої на день клітковини – 38 г для чоловіків і 25 г для жінок. Міститься клітковина в продуктах самого різного роду, тому включити її в свій раціон буде не обтяжливо, але вкрай корисно. Це зернові, яблука, капуста білокачанна, горіхи. Для поповнення магнію споживайте насіння гарбуза, банани й авокадо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *