Маловідомі цікавинки про медиків минулого

Зигмунд Фрейд, австрійський психолог, психоаналітик, психіатр і невролог, діяльність якого позначилася не тільки на психології та медицині, а й на соціології, антропології, літературі та мистецтві, народився і прожив молоді роки у місті Тисмениця (сучасна Івано-Франківщина).

Мало хто знає, що він  панічно боявся числа 62. Коли йому, наприклад, доводилося резервувати номер у готелі, він вибирав такий, у якому більше 62 кімнат, а його несприйняття музики змусило в якийсь момент наказати викинути піаніно його молодшої сестри, поставивши ультиматум: «Або я, або піаніно».

Своїм значущим для медицини дослідженням Луї Пастер зобов’язаний одному пивному заводу, який виступав його спонсором. Власники заводу оплатили йому й поїздку на міжнародний конгрес.

Коли Пастеру надали на конгресі слово, перше, що він зробив –  розвішав рекламні плакати пива на сцені. І промову свою Пастер почав зі слів, що це пиво – найкраще. І лише потім він перейшов власне до справи. Втім, багато країн використовують його напрацювання й донині.

Як відомо, Михайло Булгаков мав медичну освіту і навіть практикував як лікар. Після закінчення 1916 року медичного  факультету Київського університету Св.Володимира Булгакова направили за розподілом земським лікарем у Смоленськ, куди він поїхав з дружиною Тетяною.

У перший же вихід на роботу, точніше – у першу ніч, привезли породіллю. Її розбурханий чоловік, погрожуючи молодому лікарю пістолетом, кричав: «Якщо вона помре, вб’ю!» Пологи приймали разом: Тетяна знаходила в підручнику з гінекології потрібну сторінку і зачитувала, а Булгаков слідував інструкціям. Все закінчилося благополучно.

Середньовічний лікар Теофраст Парацельс (Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм) вирізнявся великою гординею.

Він вважав себе настільки великим цілителем і знавцем медицини, що дорівнював себе до Авла Цельса, тому і псевдонім собі взяв Парацельс, що означає «рівний Цельсу». Він не визнавав своїх колег, а праці Авіценни і Гіппократа нещадно топтав зі словами: «Мої черевики тямлять в медицині більше, ніж ці лікарі». Заслуга ж Парацельса в тому, що він першим здогадався призвати на службу медицині хімію: він почав лікувати хворих препаратами з заліза, свинцю та ртуті.

Батько медицини, один із засновників професії лікаря Гіппократ, бачив джерелом усіх захворювань жир.

Тому всім своїм пацієнтам без виключення рекомендував універсальний метод одужання – голодну дієту. Тих же, хто страждав на легеневі захворювання, Гіппократ відправляв до підніжжя Везувію подихати «особливим» повітрям. А серед лікарських рослин Гіппократ на перше місце ставив алое.

 

За матеріалами інтернет-видань, фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *