Ліки від коронавірусу знайдені?

«До групи ГРВІ, яка налічує понад 200 вірусів, належить і коронавірус. Він був і є як на території України, так і на території не тільки Європи, а й цілого світу…» – Олександр ГРИНЕВИЧ, доктор медичних наук.

 

Про вітчизняний препарат із діючою речовиною Протефлазід, який дав обнадійливий результат щодо впливу на коронавірус COVID-19, принаймні, уповільнюючи його розвиток, почула від давнього знайомого, чернівчанина Андрія Глібки, який співпрацює з ТОВ «НВК «Екофарм». Утім, лукавлю, бо знала про цей препарат і раніше. Та це інша історія, про яку ще розповім.

Отже, телеканал «Україна» повідомив про сенсаційну, на їхню думку, заяву українського вченого Олександра ГРИНЕВИЧА стосовно того, що флавоноїди травичок щучки дернистої та вейника наземного є вбивцями коронавірусу. А минулого тижня екс-керівник Центру грипу Олександр Гриневич опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці інформацію, що стала-таки сенсацією: як показали тести, проведені за допомоги комп’ютерного моделювання, Протефлазід має здатність впливати на коронавірус COVID-19: він блокує розмноження вірусу.

«Версії» зв’язалися з Олександром Йосиповичем Гриневичем і домовилися про інтерв’ю, яке можна буде прочитати в наступному числі. А поки що – найсвіжіше про його дослідження, опубліковане на obozrevatel.com.

 Що таке для людини, яка захворіла, або ще не захворіла – поняття «блокує розмноження вірусу»? Як цей механізм може допомогти людині? На якому саме етапі?

– Дуже слушне запитання. Адже йдеться про те, що коли відбувається блокування розвитку вірусу на етапі нижчому, ніж максимальне вірусне навантаження на організм людини, у пацієнта не розвивається захворювання, тобто воно призупиняється на певній стадії. І найголовніше: якщо вчасно використати противірусний лікарський препарат, не розвиватимуться ускладнення – такі як, наприклад, тяжкий гострий респіраторний синдром та багато інших. Багаторічна практика використання діючої речовини Протефлазід показує: що раніше препарат застосовується при гострих респіраторних вірусних інфекціях (у перші години після виникнення певних симптомів, характерних для ГРВІ), то кращим буде ефект.

 Але ж йдеться про коронавірус, то чи вкладаються тактики лікування грипу та ГРВІ у лікування захворювання, яке поступово охоплює планету?

– Ще коли виникали аналогічні ситуації з коронавірусом на початку нинішнього століття, ми з колегами опублікували наукову статтю «Коронавірус: проблеми і перспективи» (Український Медичний Часопис, №3(95)-V/VI, 2013, с.45-48). Тобто вже тоді ми бачили, що це захворювання може в майбутньому мати розвиток і несе певні загрози. І вже тоді було відомо, що до групи ГРВІ, яка налічує понад 200 вірусів, належить і коронавірус. Він був і є як на території України, так і на території не тільки Європи, а й цілого світу. Звісно, він трішки відрізняється, це інший штам, він не такий небезпечний, як COVID-19. Але це не означає, що ми зіштовхнулись із чимсь абсолютно новим і невідомим.

 

Насамкінець кілька слів про інфекційні хвороби і про те, що говорити про втрату їхньої актуальності ще доволі рано. Наразі вони є причиною ⅓ загальної щорічної кількості смертей у світі. За статистикою ВООЗ, майже 30% летальних випадків у дорослих зумовлені інфекційними хворобами та їхніми наслідками, а в дітей цей показник становить до 60%. Смертність від інфекційних хвороб посідає 2-ге місце у світі. Тільки в Україні від них щороку гине близько 20 тис. осіб, у тому числі 400–600 дітей, а у світі – практично мільйон. Достатньо лише згадати випадки з летальними наслідками, зумовлені високопатогенним вірусом «пташиного грипу» A(H7N9), і захворювання, спричинені новим коронавірусом (novel coronavirus – nCoV), які фіксувалися у 2012-13 роках.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *