Коли викликати швидку для малюка

Коли дитині потрібна швидка медична допомога, мамі потрібна «холодна голова». Дитяча лікарка Олена Шевчук розповіла, за яких ознак у дитини слід забути про власні навички й кликати на допомогу фахівців-медиків.

Температура. Якщо в дитини температура 38 градусів і вище, їй зазвичай дають жарознижувальне й чекають полегшення, не викликаючи швидкої. Однак, якщо в малюка почалася блювота, викликати невідкладну допомогу потрібно, аби не пропустити менінгіт чи небезпечну кишкову інфекцію. Викликати швидку слід також, якщо не діють жарознижувальні, якщо температура перевищує 38 градусів у малюка до 2-х місячного віку. А ще – коли в дитини на тілі раптово виникли синці, почалося марення, сильний головний біль, а також млявість і сонливість.

Є низка станів, за яких  втручання медиків обов’язкове, бо існує загроза життю дитини.

Зневоднення. Проявляється сухістю шкіри, плачем без сліз тощо. У дітей воно настає стрімко, тож у разі підвищення температури, блювання або діареї слід дотримуватися особливого режиму пиття. Якщо дитина відмовляється пити, потрібна термінова госпіталізація: запас рідини буде поповнюватися за допомоги крапельниці.

Судоми. Можуть з’явитися як при температурі, так і в разі інфекцій, що вражають нервову систему. До прибуття швидкої дитину слід укласти на бік, нахиливши обличчям до низу – це вбереже від потрапляння слини у дихальні шляхи і подальшої асфіксії.

Біль у животі. Різкий гострий біль у будь-якій ділянці живота може свідчити про апендицит або заворіт кишок, що потребує негайного хірургічного втручання. В такому випадку не можна баритися зі зверненням до лікаря.

Раптова алергія. У разі анафілактичного шоку, який проявляється висипами, блюванням, головним болем і нападом паніки, або набряку Квінке з ускладненням дихання, різким набряком і почервонінням обличчя потрібно терміново викликати «швидку допомогу» – саме не попустить.

Набряк або запалення гортані. Цей стан видає «гавкаючий» кашель і свистячий звук при вдиханні повітря, який ще називають несправжнім крупом. До прибуття лікарів забезпечте дитині доступ повітря або дайте подихати над теплим розчином соди – це трохи полегшить дихання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *