Плата за тепло: Жалує цар, та не жалує псар?

А як обнадійливо все починалося: прем’єр-міністр Гончарук не тільки анонсував зниження сум у платіжках за тепло, але й оголосив на своїй Фейсбук-сторінці, що Чернівці у низці тих 20 українських міст, що долучилися до ініціативи зі зниження тарифів на теплопостачання. 
«До урядової ініціативи зі зниження тарифів на тепло вже долучилися 20 українських міст – Луцьк, Дніпро, Маріуполь, Житомир, Кривий Ріг, Біла Церква, Буча, Обухів, Кропивницький, Сєвєродонецьк, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Харків, Херсон, Черкаси, Чернівці, Чернігів, Київ», – повідомив глава уряду. Мовляв, місцева влада вже ухвалила рішення про коригування тарифів на тепло. Прем’єр-міністр мотивував таку можливість тим, що тарифи на тепло встановлювалися ще до зниження ціни на газ.
Однак радісну новину як холодним душем знівелювала міністерка розвитку громад і територій України Альона Бабак, повідомивши, що уряд надав теплопостачальним підприємствам право працювати за законами ринку. Але ж право знижувати тарифи не є обов’язком, як самі розумієте. За словами пані міністерки, мерів міст цікавить, хто має ініціювати цей процес, адже правила надання послуг з теплопостачання стосуються виключно підприємств теплокомуненерго. Але сьогодні більшість підприємств перебувають у комунальній власності. Тож очільники органів місцевого самоврядування можуть самі проаналізувати постанову і подивитись, чи є економічне підґрунтя для того, щоби зробити таку знижку для споживачів у своїх містах.
Для чернівчан це обернулося на те, що керівник «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук виставив Гончарука брехуном – чернівчанам не перераховуватимуть суми у платіжках за тепло:
«У грудні та січні не будемо перераховувати вартість тепла для побутових споживачів через зниження вартості газу. У нас і без того найнижчий тариф в Україні. Він не переглядався вже кілька років. У січні офіційна вартість газу становить 5500 грн за тисячу кубів, а у тарифі маємо 4900 грн. Тобто, наразі у тарифі вартість газу менша, ніж ми його купуємо. Тому, в Чернівцях не вийде здійснити зниження. У багатьох містах газ купують по 8 000 грн за тисячу кубів, тож там справді можливий перерахунок», – сказав Меленчук.
Він додав, що тариф на опалення перерахують для бюджетних та госпрозрахункових установ.
Як зазначив п. Меленчук, зменшити на 30% вартість оплати за тепло можна  було б, якби «Чернівцітеплокомуненерго» працювали на повну потужність.
Що б не казали, перевірити обґрунтованість складових чинних тарифів чернівчани не можуть. Уряд, оголосивши зниження водночас із ринком, аудиту чинних тарифів не призначає, а самотужки боротися з монополістом – плювати проти вітру. За весь минулий рік «Версіям» відомий лише один випадок реально очищеного від зайвих позицій тарифу – та й то щодо послуг управлінської компанії (читай: ЖРЕП).

Дмитро ЦАРЕНКО, оглядач «Версій»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *