Із якою групою крові більше шансу померти від травми

В людей з першою групою крові ризик померти від тяжкої травми збільшується майже утричі порівняно з носіями інших груп крові. Такого висновку дійшли японські науковці з лікарні при Медичному й стоматологічному університеті Токіо після вивчення відомостей про 901 пацієнта екстреної допомоги, повідомляє журнал «Critical Care».

З’ясувалося, що серед пацієнтів із важкими травмами – смертельними або із тривалим періодом відновлення – смертність в людей з першою групою крові дорівнює 28%. В інших груп цей показник дорівнює 11%.

За словами доктора Ватару Такаями, одного з авторів дослідження, зв’язок між групою крові й ризиком смерті від травми вивчений дуже мало. Раніше науковцям удалося з’ясувати, що в людей із першою групою крові вище ризик крововтрати через погане згортання крові. Це може пояснюватися низьким вмістом у крові цієї групи глікопротеїну плазми крові.

Автори нового дослідження припускають, що через це смертність у носіїв першої групи вища. «Наше дослідження також ставить запитання, чи може екстрене переливання еритроцитів першої групи крові пацієнтам із важкими травмами вплинути на гомеостаз, завдяки якому кровотеча зупиняється, і чи є якась різниця порівняно з іншими групами крові», додає Такаяма. Він зазначив, що подальші дослідження у цій галузі можуть допомогти у виборі стратегії лікування пацієнтів із важкими травмами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *