Хвороба бомжів і п’яниць

24 березня – Всеукраїнський День боротьби з туберкульозом. Епідемічна ситуація з туберкульозом почала стрімко погіршуватися від 90-х років минулого століття і швидко переросла у найгострішу проблему нашого суспільства.

2009 року у Чернівцях зареєстровано 109 нових випадків захворювання на цю хворобу, серед них 2 дітей до 14 років, і 56 осіб, хворих на відкриту, тобто бацилярну, заразну, форму.

Від 2008-го річна захворюваність на туберкульоз зросла на 21%, а випадки відкритої форми – аж на 36%. Серед тих, хто захворів, більшість належить до малозабезпечених сімей і 81% – непрацюючих.

Основним джерелом недуги є хвора людина, яка викидає збудника хвороби (мікобактерію з назвою паличка Коха) у повітря під час кашлю, чхання, навіть сміху. Кожний хворий на відкриту форму туберкульозу може протягом року заразити ще 20 осіб.

У навколишньому середовищі збудник може зберігати життєздатність до 12 місяців.

Туберкульоз (в народі – сухоти) може передаватися також від хворих тварин, зокрема, великої рогатої худоби, свиней, домашніїх птахів при догляді за ними або через вживання зараженого молока, м’яса, яєць.

Щоби не прогавити хворобу, треба робити флюорографію легень не рідше 1 разу на 2 роки, а особам групи ризику, диспансерних хворим та курцям – щороку.

Профілактика туберкульозу серед дітей та підлітків здійснюється через своєчасне проведення туберкулінових проб і щеплень.

На туберкульоз може захворіти кожний! Але ця хвороба – виліковна.

Основні симптоми захворювання кашель більше двох тижнів; підвищена температура тіла більше 7 днів; задишка; біль в ділянці грудної клітки; поганий апетит, постійна слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищена пітливість, особливо вночі; кровохаркання.

Оксана ЦИГАНЧУК, лікар-епідеміолог МіськСЕС

Туберкульоз не ліквідовано в жодній країні світу. Третина населення земної кулі інфікована туберкульозною паличкою.

Щорічно у світі захворюють на туберкульоз 8,8 млн. чоловік, з них 2,5-3 млн. помирають.

Туберкульоз в Україні є найпоширеною інфекцією, яка займає перше місце в структурі смертності людей від інфекційних захворювань.

Кожний рік туберкульозом захворюють біля 35 тис. українців, помирає щорічно до 10 тис.

В 2009 році рівень захворюваності на активний туберкульоз органів дихання в Чернівецькій області зріс на 5,8%, смертність скоротилась на 27,5%.

Вище обласного показника захворюваність в Сокирянському (показник на 100 тис. населення-56,87), Герцаївському (62,61), Кіцманському-50,79), Заставнівському (49,60) районах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *