Гепатит А – у водоймах Буковини

У пробах річкової води Чернівців та стічних вод Заставнівського та Сторожинецького районів нинішнього року виявили збудника гепатиту А…

Захворювання спричиняється вірусом, стійким до мінусових температур, за яких він не тільки розмножується, але й зберігає свої патогенні властивості.

Гепатит любить воду

Від вірусу гепатиту А (ВГА) потерпають як дорослі, так і діти. Широке розповсюдження ВГА обумовлюється дією загального масивного фактора передачі вірусів – питною водою, а в сезон купання – водою відкритих водоймищ.

Гепатит А належить до групи кишкових інфекцій, супроводжується ураженням печінки з проявами жовтяниці.

На Буковині

За останні 2 роки в області простежується зниження інтенсивності епідемічного процесу та рівня захворюваності гепатитом А. 2007 року на кожні 100 тисяч населення реєструвалось 20 випадків, а 2008 – лише 5. За минулі місяці 2009 року захворюваність зменшилась на 40%.

У Герцаївському, Кельменецькому та Сокирянському районах не зареєстровано жодного випадку. На решті територій – поодинокі випадки. Незважаючи на зниження, рівень ВГА в Чернівцях, Хотинському, Сторожинецькому, Путильському та Глибоцькому районах перевищує середній показник по всій області.

Холод продовжує життя інфекції

Джерелом інфекції є хворі та ті, що перехворіли й залишилися носіями. Від хворих вірус виділяється з випорожненнями шлунково-кишкового тракту. Ними й забруднюється довкілля (вода, грунт, трава тощо). У зовнішньому середовищі вірус стійкий, зберігається кілька тижнів і навіть місяців при плюсовій температурі, а при мінусовій – кілька років.

Книжки, іграшки, горщики…

Зараження здорових людей відбувається через рот. Вірус передається з водою, харчовими продуктами, брудними руками, предметами догляду в оточенні хворого.

У дитячих колективах та сім’ях, де є хворий (до госпіталізації), додатковими чинниками передачі стають книжки, дитячі іграшки, столовий посуд, рушники, нічні горщики тощо.

Якщо ж хворий на гепатит А порушує лікувальний режим та режим харчування, можливі ускладнення або й цироз печінки.

Пам’ятайте! Захворюванню на ВГА можна запобігти, дотримуючись правил:

  • вживайте лише кип’ячену або бутильовану воду;
  • дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів та технології приготування їжі;
  • суворо дотримуйтесь правил гігієни, обов’язково мийте руки перед їжею;
  • при появі перших ознак захворювання печінки або шлунково-кишкового тракту обов’язково звертайтесь за медичною допомогою;
  • після госпіталізації хворого до стаціонару слід зробити дезінфекцію в житлових приміщеннях, столового посуду, постільних речей тощо.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!

Олександра КОЗЛОВСЬКА, лікар-епідеміолог обласної СЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *