Гемодіаліз: життя прив’язане до апарата

Протягом останнього десятиріччя в області, як і в Україні загалом, спостерігається значне зростання захворювань нирок. Щорічно цей показник збільшується на 4-6 %. Переважно це хронічні запалення нирок і вторинні нефропатії, які призводять до хронічної ниркової недостатності. Люди стають інвалідами. Значна частина таких хворих потребує корекції та підтримки порушеної функції нирок і проведення позаниркового очищення крові – гемодіалізу. На Буковині таких хворих лікують лише в нефрологічному відділенні та відділенні гемодіалізу  обласної клінічної лікарні.

 З історії

Спочатку нефрологічне відділення налічувало 30 ліжок. Першим його завідувачем був лікар вищої категорії Микола Микитюк. У 1982-му відділення розширили до 48 ліжок. 2000-го єдиному в області відділенню додали ще 12 ліжок, оскільки кількість хворих збільшилася.

Нині тут працюють 8 лікарів, з них 3 – вищої категорії, а 2 – кандидати медичних наук.

На базі нефрологічного відділення підготовлено 46 лікарів-нефрологів, дільничних терапевтів районних та міських лікарень. Воно є клінічною базою кафедри внутрішньої медицини та ендокринології БДМУ. 4 кандидатські і 2 докторські дисертації – в активі відділення. Лікарі – автори та співавтори 157 наукових праць і 15 патентів на винаходи, численних інформаційних листів та рацпропозицій.

 Нефрологія – одна з наймолодших галузей сучасної медицини, яка стрімко розвивається останні 25-40 років. Нефрологічне відділення нашоїобласної клінічної лікарні відкрите одним з перших в Україні за сприяння завідувача кафедри патологічної фізіології Чернівецького медінституту, фундатора наукового напрямку експериментального дослідження водно-сольового обміну на Буковині професора Бориса Пахмурного в грудні 1974-го.

1982-го сформували нефрологічну службу області для забезпечення  лікувально-діагностичної, консультативної та організаційно-методичної допомоги лікувально-профілактичним закладам області. Завідувачем нефрологічного відділення та головним позаштатним нефрологом управління охорони здоров’я призначили лікаря вищої кваліфікаційної категорії Олену Кокощук, яка і зараз працює на цій посаді.

– За рік в єдиному на Чернівецьку область нефрологічному відділенні лікується понад 1,5 тис хворих, – розповідає Олена Володимирівна. – У нефрологічному кабінеті обласної консультативної поліклініки консультується до 4,5 тис хворих, забезпечуються консультації в лікувально-профілактичних закладах області.

Найбільш поширені хвороби нирок, з якими до нас звертаються буковинці, – гломерулонефрит, пієлонефрит, нефрит, нефропатія вагітних, природжені та спадкові ураження нирок, ураження нирок від отруєнь, різних захворювань (гіпертонія, цукровий діабет, хвороби крові тощо), а також хронічна недостатність нирок і стани після пересадки нирки.

– Щорічно в області виявляють 20-30 хворих, яким потрібні пересадка нирки або гемодіаліз, – продовжує завідувач відділенням гемодіалізу Ігор ЛОПУЛЯК. – Трансплантація нирки у нас, на жаль, не проводиться, це роблять у Києві та Запоріжжі. У нашому ж відділенні за допомоги апарату штучної нирки хворим очищають кров. Замісну терапію застосовують тричі на тиждень протягом 4-ох годин. Фактично, хворий «прив’язаний» до апарата. Звичайно, це незручно, особливо для людей з дальніх районів, але це єдина можливість рятувати їх. За допомоги гемодіалізу можна продовжити життя людини на 5-20 років. На щастя, відділення гемодіалізу повністю фінансується з бюджету, адже очищення крові – процедура дорога. Якби людині доводилося самій платити за неї, це обійшлося би 120-130 тис грн (!) на рік. Нині у відділенні постійно лікується 59 пацієнтів. 2009-го проведені 6622 програмні гемодіалізи. 18 буковинцям проведена трансплантація донорської нирки.

Кількість людей з нирковими патологіями і задавненими хворобами щороку зростає, – наголошує Ігор Орестович, – тому ми наполегливо рекомендуємо усім, а особливо хворим на цукровий діабет, регулярно здавати аналізи і перевіряти стан нирок. Адже є чимало випадків, особливо у віддалених районах області – Путильському, Кельменецькому, – коли задавненим хворим не допомагає навіть гемодіаліз і вони помирають.

 З історії

До 2000 року  хворі отримували замісну терапію (гемодіаліз) у Києві, Івано-Франківську, Львові, що потребувало значних коштів на лікування та транспортування.

Чернівецьке відділення гемодіалізу відкрите у травні 2001-го. Спочатку тут було лише 10 ліжок і працювало 5 апаратів штучної нирки, що надійшли з Німеччини у вигляді гуманітарної допомоги. Радикальні зміни відбулися у відділенні завдяки підтримці ОДА та президента ради депутатів округа Швабія п. Георга Зімнахера. 2002-го за кошти держбюджету закуплено 5 нових апаратів «Fresenius 4008S», що значно покращило якість гемодіалізу. Ще 3 апарата закупили 2008-го і один – 2009-го, тож нині у відділенні працює 9 апаратів.

Планується розширення відділення гемодіалізу до 20 місць, змонтувати потужнішу систему водопідготовки, придбати нові апарати «штучної нирки».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *