Консультують на «Гарячій лінії»

* Які доплати до пенсії та в якому розмірі призначаються інвалідам першої групи, які для цього необхідно подати документи?

Величко В.І., Корбут О.І.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про пенсійне забезпечення», інвалідам першої групи призначається надбавка на догляд у розмірі 50 грн на місяць згідно з витягом з акту огляду у МСЕК.

 

* Отримую соціальну пенсію на дитину-інваліда до 18-ти років в органах Пенсійного фонду. Чи буде продовжуватися виплата пенсії після досягнення інвалідом 18-річного віку?

Наместнікова В.П.

Так, виплата пенсії в органах Пенсійного фонду буде продовжена після підтвердження групи інвалідності.

 

* Працюю вчителем і хочу отримувати пенсію за вислугою років. Який порядок звернення за призначенням пенсії та які документи необхідно надати для обчислення спеціального стажу?

Абрамова Г.А.

Пенсії за вислугою років призначаються за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за наявності спеціального стажу роботи 25 років та у випадку звільнення з роботи, що дає право на таку пенсію. Пенсія призначається від дня звернення за призначенням пенсії з відповідною заявою. Для обчислення спеціального стажу необхідно надати трудову книжку та довідку про перебування у відпустках за власний рахунок та по догляду за дитиною.

 

* У листопаді 2008-го мені призначено пенсію за віком, нині продовжую працювати. Коли я маю право на перерахунок пенсії за стажем і зарплатою?

Олійник О.В.

Згідно зі ст. 42 закону України «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування» кожний наступний перерахунок пенсії провадиться з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Ви набудете право на перерахунок пенсії у листопаді 2010-го.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *