Обережно: в Україні спалахнув Коксакі!

Тривожна інформація надходить з Тернопілля. Там уже понад три десятки дітей захворіли на невідому хворобу, діагностувати яку важко через те, що симптоми її схожі на прояви різних поширених захворювань. Відомі випадки цієї недуги і на Львівщині. Однак лікарі просять батьків не панікувати, бо, на їхню думку, епідемії Коксакі немає.

Однак, завдяки телебаченню, для пересічного українця картина виглядає саме як епідемія, тож подаємо подробиці від епідеміологів з Чернівецького обласного лабораторного центру Мінздоров’я України.

 Насправді вірус Коксакі не є невідомим для медицини. Між лікарями він називається «руки-нога-рот» – адже зовнішні прояви виникають саме на кінцівках і в ротовій порожнині.  Спалахує періодично – як будь-яка інфекція. Для Коксакі цей період – 5-7 років. Екзотична назва – від маленького містечка у США, де лікарі уперше виявили вірус.

Що, чому, як?  Відтоді про вірус Коксакі з’ясували, що це ціла група заразних ентеровірусів, які добре розмножуються у шлунку та кишківнику людини. Вони поділяються на Коксакі А (23 типи) та Коксакі В (6 типів).

Вірус дуже витривалий: здатен до виживання в об’єктах довкілля у доволі суворих умовах. Джерело інфекції – людина, хвора або носій вірусу. Коксакі належить до вірусів високої контагіозності: тобто легко переноситься від одної людини до іншої – і повітряно- крапельним шляхом, і при тактильних контактах (доторках). Найбільш заразний період – кілька перших днів, коли зовнішніх симптомів може ще не бути.

Для захворювання на вірус Коксакі характерний також поліморфізм – множинність видів проявів. Скажімо, висипання в ротику й горлі нагадують стоматит, а висипи на шкірі лікарі можуть сплутати з вітрянкою. Можливе й поширення висипів з ніжок на геніталії. Захворювання неприємне ще й тим, що після висихання висипів може лущитися шкіра і навіть розшаровуватися нігті. Достатньо потужно проявляється й загальна інтоксикація організму.

Отже, не дивно, що найактивніше вірус Коксакі поширюється у дитячих колективах. Між дорослими випадки захворювання також зустрічаються, однак в них він протікає без яскравих зовнішнік ознак, проявляючись здебільшого високою температурою, загальною слабістю та болем у горлі.

Лікувати вірус Коксакі (як і будь-який вірус) антибіотиками не можна!

Вірус Коксакі потребує симптоматичного лікування. Фахівці розповідають, що при лікуванні вірусу треба надавати комплексну симптоматичну допомогу. Тобто високу температуру треба збивати. Пухирки на шкірі обробляти антисептиком. У горлі й ротику пухирки так само обробляти, як при стоматиті. Треба давати дитині багато пити.

Застереження: за будь-якої процедури не викладайте використані тампони або ватні палички просто на столі чи на посуді, ретельно зберіть їх після процедури, аби не поширювалася інфекція.

За правильного й своєчасного лікування ускладнень, як правило, не буває. Однак ентеровірусні інфекції можуть давати такий серйозний наслідок, як серозний менінгіт. Характерні ознаки його розвитку – сильний головний біль, блювота, ригідність (затвердіння) м’язів потилиці тощо. Хворі загальмовані, нерідко розвивається слухова і зорова гіперестезія: хворий болісно реагує на світло чи звук. Можливі також – навпаки – збудження і судоми.

Як уберегтися від вірусу Коксакі. В основі профілактики – запобігання забрудненню об’єктів навколишнього середовища збудниками інфекції: це дотримання правил видалення й знешкодження нечистот, забезпечення населення безпечними в епідеміологічному відношенні харчовими продуктами та питною водою, суворе дотримання правил особистої гігієни.

Дотримуйтеся таких правил:

*піддавайте харчові продукти ретельній термічній обробці та споживайте страви ще гарячими;

* пийте тільки чисту воду, бажано кимп’ячену;

* ретельно мийте руки з милом, особливо після відвідування туалету;

* ретельно мийте фрукти і овочі, особливо при споживанні сирими; варто знімати шкірку з овочів і фруктів;
* суворо дотримуйтеся особистої гігієни. Особливо це стосується осіб, що готують їжу – у закладах харчування, дитячих та лікувальних установах, – і вдома.

Фахівці з обробки та приготування харчових продуктів, що мають високу температуру, діарею, блювоту чи видимі інфіковані ураження шкіри, повинні негайно повідомити про це свого роботодавця і повинні пройти позачерговий медичний огляд.

Вакцини від цієї інфекції наразі не існує

Ірина Ковалевська, заступник директора – завідувач відділу дослідження біологічних факторів Чернівецького обласного лабораторного центру Мінздоров’я України               

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *