Фікус – прикраса оселі та ліки для її господарів

Фікус каучуконосний – одна з найпопулярніших рослин, яка прикрашала оселі наших бабусь, батьків, а тепер тішить наше око. Висока, з великим красивим темно-зеленим листям рослина пасує до будь-якого інтер’єру.
Фікус ще й не вибагливий у догляді і тому є улюбленцем та предметом гордості господинь.

Але практично ніхто з них не знає, що фікус, так само, як алое, – це справжня домашня аптека. Він універсальний помічник при багатьох проблемах із здоров’ям.

Зокрема, ним можна лікуватися, коли у вас застудні захворювання, втамовувати біль від травм, застосовувати як протизапальний засіб, рятуватися від проблем опорно-рухового апарату.

Народна медицина має багато випробуваних і перевірених лікувальних рецептів на основі цієї рослини. Пропонуємо деякі з них.

Бронхіт, трахеїт. Фікус – ефективний відхаркувальний засіб, усуває запальні явища в органах дихання. Застосовують його у вигляді компресу: листок проварити кілька хвилин у воді і прикласти цілим до грудей, можна змастити його медом. Зверху покласти целофан, фланелеву тканину та закріпити (обгорнутися шарфом).

Дизентерія, кишкові розлади. 50 г соку з листя фікуса додати до 100 мл медичного спирту. Настояти 2 дні, приймати по 1 ст. л. в першу добу через кожні 2 год, на другу і третю – 5 разів на день, на п’яту добу – по 1 ч. л. 3 рази на день.

Геморой. У разі цього захворювання сік із листя фікуса є ефективним засобом. Ватну турундочку змочити соком фікуса і ввести в задній прохід на ніч. Курс лікування – 10 днів. Можна виготовити льодяні свічки: 1 ч. л. соку розбавити 2 ч. л. води і заморозити у формі, виготовленій з фольги, чи у пробірці. Перші 3-4 дні льодяну свічку вводять у задній прохід на 10 сек., потім час подовжують. Курс лікування – 7-10 діб.

Захворювання суглобів. Один листок фікуса подрібнити і залити 100 мл горілки, настояти протягом 2 тиж. Увечері після ванни натирати цією настоянкою хворі суглоби, обгорнути їх вовняним шарфом.

Мозолі. Листок фікуса подрібнити у вигляді кашки, додати 70% етилового спирту до консистенції густої сметани. Суміш накласти на мозоль, обгорнути целофаном і тканиною. Пов’язку залишити на добу. Процедуру повторювати до отримання позитивного результату.

Мастопатія. Листок фікуса проварити кілька хвилин у воді, подрібнити на кашку і прикладати до хворих ділянок грудей. Процедуру повторювати, доки стан поліпшиться.

Бородавки, папіломи. Подрібнений до консистенції кашки листок фікуса залити 50 мл оцту, настояти упродовж 10 днів. Прикладати на 5-10 хв. Процедуру повторювати до отримання позитивного результату.

Гематоми. Ватяний тампон, змочений соком листя фікуса, прикладати до гематоми на 1 хв 5-6 разів на добу до повного її розсмоктування.

Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *