е-Нealth: поліклініка без черг, медицина без паперів

Чи можете ви уявити поліклініки без черг і без купи паперової роботи лікарів? Все це існує у вигляді електронних реєстрів пацієнтів у всьому цивілізованому світі вже давно. Але українські пацієнти поки що множать архіви медзакладів паперовими картками. Зрозуміло, що це позначається як на якості лікування, так і на ефективності роботи лікарів.

Одним із потужних інструментів, який дозволить докорінно змінити цю ситуацію, є  система e-Health. Її запуск відбувся  зовсім нещодавно – наприкінці червня 2017 року. І першим кроком стала реєстрація медичних закладів в електронному реєстрі. За перші три дні 25 поліклінік з 15 міст України приєдналися до системи e-Health.

Для пацієнта:

Запис на прийом до лікаря, не виходячи з дому. Пацієнту треба буде зареєструватися та вказати номер мобільного телефону. Після реєстрації в електронній системі у пацієнта з’являється можливість записатися на прийом.

Швидкий пошук і вибір лікаря. Для цього використовується функція пошуку, обирається потрібний лікар і його розклад роботи. Система покаже вільні часові слоти, на які можна записатися. Така модель вирішує проблему черг і необхідності брати славнозвісні талончики до лікаря

Отримати рецепт на ліки та перевірити наявність ліків у аптеці чи медичному закладі. Це особливо важливо для програми «Доступні ліки», яка запрацювала в Україні від квітня 2017 р. Впровадження цього компоненту дозволить позбутися проблеми паперових рецептів і вирішить питання наявності чи відсутності бланків на препарати.

Медична картка пацієнта в електронному форматі. Після впровадження електронної картки історія хвороби, візити до вузьких спеціалістів, щеплення, діагностичні відомості та призначення лікаря будуть занесені  до персонального профілю пацієнта.

Для лікаря:

Прозорість дій лікаря. Ні для кого не секрет, що деякі лікарі часом направляють пацієнта на повторні або непотрібні обстеження, на які людина витрачає свій час і гроші. Система e-Health, єдині протоколи лікування, а також контроль з боку Національної служби здоров’я дозволять звести до мінімуму такі явища.

Раціональне використання часу. Лікарю не потрібно буде витрачати час на звіти, адже вся необхідна інформація формується автоматично в електронній системі. У лікаря з’являється більше часу на пацієнта.

Для управлінців:

Контроль за коштами, передбаченими на надання медичних послуг. «Якісний e-Health корисний не лише для управлінців або для лікарів, а обслуговує всю систему охорони здоров’я. Він оптимізує роботу лікарів і адміністраторів – щоби знати, що відбувається у них в лікарнях, що відбувається з пацієнтами, які програми краще запроваджувати», – наголошує менеджер проекту e-Health, позаштатний радник голови МОЗ України Ірина Шевченко.

Захист лікаря і пацієнта від лікарської помилки. Прозорість процесу надання медичної послуги в разі виникнення якоїсь проблеми може підтвердити або спростувати правильність призначень лікаря.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *