Е-добавки: їсти чи не їсти?

Позначенням «Е» такі добавки зобов’язані Європейській комісії з добавок (JECFA). Таким чином споживача інформують про те, які хімічні сполуки містяться у продукті. «Е» – це Європа, а наступні кілька цифр – код сполуки.

До 1953 року назви сполук писали повністю, а потім запровадили буквено-цифрові позначення.

Тиждень дослідів – розплата на все життя

Сумніви щодо безпечності Е-домішок побутують і досі. Адже їхнє тестування триває кілька тижнів, а наслідки можуть проявитися через роки.

Людство створило величезну кількість синтетичних домішок. Тож варто убезпечити себе хоча б від найнебезпечніших.

Е250 – нітрит натрію, Е251 – нітрат натрію і Е252 – нітрат калію. Нітродобавки містяться у ковбасних виробах, копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці. Їх додають у тверді сири, щоб вони не «здувалися». Продукти з такими домішками особливо небезпечні для людей із хворою печінкою, кишечником і тих, хто страждає на дисбактеріоз і холецистит.

Домішки Е620 – глютамінова кислота і Е621 – глютамат натрію використовуються для підсилення та збереження смаку. У невеликих дозах такі домішки не шкідливі. Крім того, цієї кислоти потребує серцевий м’яз та мозок. Якщо її не вистачає, організм починає сам виробляти глютамінову кислоту. Якщо ж вона у надлишку, ця кислота стає шкідливою, особливо для печінки та підшлункової залози. Не можна з’їдати на день більше двох страв, які містять ці добавки.

Небезпечними вважаються Е121 (цитрусовий червоний барвник), Е123 (барвник амарант) і Е240 (консервант формальдегід). Перші два «Е» додають до солодкої газованої води, льодяників, кольорового морозива. Е240 присутній у консервах будь-якого виду (грибах, компотах, соках). Вже доведено, що усі вони сприяють утворенню злоякісних пухлин.

Продукти із добавками Е216 (пропіловий ефір параоксібензойної кислоти) і Е217 (параоксібензойної кислоти пропіловий ефір, натрієва сіль) взагалі заборонили. Раніше їх додавали до цукерок, шоколаду з начинкою, желе, яке покриває м’ясні продукти, паштетів, супів та бульйонів.

Нешкідливе «Е»

Нешкідливими вважають тільки невелику кількість харчових домішок. Але навіть їх лікарі не рекомендують давати дітям до 5 років. Серед них:

Е100 – куркумін (барвник), додають до порошку карі, соусів, готових страви з рисом, варення, зацукрованих фруктів, рибних паштетів.

Е363 – янтарна кислота (підкислювач), міститься в десертах, супах, бульйонах, сухих напоях.

Е504 – карбонат магнію (розпушувач тіста), може міститися в сирі, жувальній гумці, харчовій солі.

Е957 – тауматин (підсолоджувач), додають до морозива, сухофруктів, жувальної гумки без цукру.

Умовно безпечні домішки

Вони можуть провокувати захворювання, але точно це не доведено. Тож краще їх остерігатися.

Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 – барвники, містяться у солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві – небезпека утворення злоякісних пухлин.

Е171-173 – барвники, додають до вищезгаданих ласощів – небезпека захворюваннь печінки та нирок.

Е210, Е211, Е213-217, Е240 – консерванти, присутні у консервах будь-якого виду – небезпека утворення злоякісних пухлин.

Е221-226 – консерванти, використовують для будь-якої консервації – небезпека захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е311-313 – антиоксиданти (антиокислювачі), використовується в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді – небезпека захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е407, Е447, Е450 – стабілізатори та згущувачі, містяться у варенні, джемах, згущеному молоці, шоколадному сирі – небезпека захворювання печінки та нирок.

Е461-466 – стабілізатори і згущувачі, присутні у варенні, джемах та згущеному молоці – небезпека захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е924a, Е924b – піногасителі, містяться у газованих напоях –небезпека утворення злоякісних пухлин.

Учені стверджують, що самі по собі добавки не шкідливі для людини. Але, потрапляючи в організм, вони вступають в реакцію з іншими речовинами, що містяться в наших органах, і реакція може бути непередбачуваною.

Якби ми повністю виключили з раціону продукти з Е-добавками, ми їли б тільки фрукти та овочі, пили би щойно здоєне молоко чи воду.

Щоби шкідливі добавки рідше потрапляли на наш стіл, треба уникати продуктів з неприродно яскравим кольором, уникати їжі з надто довгим строком зберігання і взагалі забрати зі свого раціону чіпси, хотдоги, готові сніданки, обіди та вечері тощо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *