Що треба знати про лепру, або проказу

Напередодні виходу цього числа «Версій», 30 січня,  у світі відзначали Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Він визначений 1953 року ООН на честь Рауля Фоллеро і решти небайдужих до цієї проблеми людей, які присвятили своє життя боротьбі з хворобою Хансена проказою. Від 1954-го цей день  відзначається щорічно 30 січня.

Слово «Проказа» прийшло до нас з давньоєврейської, воно позначає не тільки жахливу нашкірну хворобу, але вживається також для позначення аномальних явищ на одязі, вовни, хутрі та навіть на каменях і стінах. Хвороба ця відома ще з давніх-давен, вважалася невідворотно заразною. У давнину хворі на лепру ставали вигнанцями та вважалися «проклятими». У середньовічній Європі прокази боялися більше, ніж сучасні люди бояться  СНІДу чи онкологічних хвороб. Через яскраві зовнішні прояви проказа вселяла страх. Доля хворого була однозначною: його позбавляли всіх соціальних прав – можливості входити до церкви, відвідувати громадські заходи, торкатися чужих речей, їсти або навіть говорити з незараженими людьми.

 

Лепра нині досить вивчена

Насправді ж лепра (паралельна назва до прокази) є хронічним інфекційним захворюванням, іноді смертельним. Зазвичай вона вражає периферійні нерви і шкіру та  не передається при простому дотику хворого. За статистикою, з осіб, яким загрожує небезпека зараження проказою, хворіють нею від 5% до 10%. Ще рідше хвороба передається при вдиханні бактерій, які потрапляють у повітря з порожнини носа або рота хворого: більшість людей мають імунітет від збудника.  Доведено, що захворювання не завжди призводить до смерті.

 

 

Географія прокази

Сьогодні проказа зустрічається головним чином у тропіках і субтропіках – в Африці, Азії, Індії, Іспанії та Португалії, у країнах СНД та Кореї, на Філіппінах і в Японії, а також у країнах Південної та Центральної Америки – у районах з більш холодним кліматом вона рідкісна. У США хворі на проказу зустрічаються на узбережжі Мексиканської затоки, на Гаваях і в Південній Каліфорнії.

До масових захворювань сьогодні проказа вже не належить, але, за даними ВООЗ, у світі на неї страждають близько 11 мільйонів осіб.

 

На території України на даний час існує один лепрозорій, в якому на постійне проживання розміщено 9 хворих на лепру та 6 хворих спостерігаються амбулаторно.

 

Чистота та мило – головні вороги прокази

Сьогодні проказа досить успішно лікується, але при цьому вважається небезпечним захворюванням, яке призводить до інвалідності.  Сьогодні більш актуальним вважається термін «лепра» або хвороба Хансена, хансеноз, хансеніаз.

Лікуватися навіть нині доводиться кілька років. У 50-ті роки в практику лікування лепри увійшли сульфонові препарати, які забезпечували одужання після 2-8 років лікування. Зараз в арсеналі лікарів є ефективні препарати, які за сучасної діагностики забезпечують повне одужання  протягом 3-х років. Людина при цьому лікується в лепрозорії або за місцем проживання, якщо встановлено відсутність збудника.

Профілактика лепри полягає у ретельному дотриманні правил особистої гігієни. Важливо, однак, пам’ятати про існування цієї хвороби: її поширеність залежить насамперед від соціально-економічних чинників, рівня життя, загальної і санітарної культури.

За словами самого Герхарда Хансена, чистота та мило – головні вороги прокази.

Софія БОШТАН, асистент кафедри БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *