Діти до школи – жовтяниця за ними

Захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ) за 7 місяців 2010 року на Буковині перевищила аналогічний період 2009 року на 38,4%: зареєстровано 678 випадків (від 90 до 138 на місяць). Понад 70% хворих – діти, до того ж, майже всі (9 з кожних 10) – молодші за 4 роки! Більше половини всіх недужих мешкає в обласному центрі.

Хвороби брудних рук

Лікарі називають гострі кишкові інфекції хворобами брудних рук. До них належить і вірусний гепатит А (ВГА). Утім, випадків саме цього захворювання цього року стало менше в 2,4 раза. Та заспокоюватися зарано, бо ВГА – хвороба з осінньо-зимовою сезонністю. Нинішня непроста ситуація з питною водою після повені теж може сприяти його спалаху ВГА.

Інфікуватися ВГА можна не лише від хворої людини, не меншу небезпеку становлять ті, що перехворіли, а також носії вірусу.

Піку активності епідемічний процес набуває з початком навчального року серед дітей молодшого шкільного віку.

Шляхи зараження: харчі, вода і контактно-побутовий – через брудні руки. До організму людини вірус гепатиту потрапляє через рот, а поширюється інфекція через випорожнення кишечнику хворої людини.

Температурний монстр

Гепатит А має доволі тривалий інкубаційний період: від моменту зараження до клінічних проявів захворювання проходить у середньому 35 днів. Спочатку людина втрачає апетит, виникає нудота, блювота, біль у надчеревній ділянці та у правому підребір’ї (в ділянці печінки). Інколи приєднуються пронос, підвищення температури тіла, загальна слабість. Ці симптоми нагадують початкові стадії кишкових інфекцій. І тільки через 7-10 днів від початку захворювання з’являються специфічні ознаки ВГА: жовтіють склери очей, шкірні покриви. Сеча набуває кольору пива (насичено жовтий), а випорожнення знебарвлюються до вигляду білої глини. У загальний процес втягується печінка: вона збільшується, ущільнюється, стає болісною на дотик.

При плюсовій температурі вірус гепатиту зберігається кілька тижнів і навіть місяців, а при мінусовій – кілька років!

Після перенесеного захворювання людина набуває стійкого імунітету – несприйнятливості до інфікування гепатитом А.

Частіше мийте руки

Стійкість до ВГА можна створити також за допомоги щеплень. Запобігти захворюванню на ВГА можна, дотримуючись таких рекомендацій:

▪ пити тільки кип’ячену або бутильовану воду;
▪ не ковтати воду при купанні у відкритих водоймах;
▪ дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед уживанням їжі та після
відвідування туалету і привчати до цього дітей;
▪ дотримуватися правил зберігання харчових продуктів і технології приготування готових страв.

При появі перших ознак захворювання печінки або шлунково-кишкового тракту – обов’язково до лікаря!

Після перенесеного захворювання протягом 6 місяців уникайте важкої фізичної праці. Дотримуйтеся дієти: з раціону виключається гостре, солене, копчене, смажене.

Щоби не стати джерелом інфікування для інших людей, дотримуйтеся правил особистої гігієни. Обов’язково попереджайте про перенесений гепатит при медичних процедурах, ін’єкціях і переливанні крові.

Олександра КОЗЛОВСЬКА, лікар-епідеміолог Чернівецької ОблСЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *