До діагностичного центру Чернівців – за позитивом

Прогулянка з цікавістю і не без моралі

Наш чернівецький діагностичний центр багато в чому є  першим. Пригадується, Буковина до його відкриття не мала жодного медичного приміщення, де сходи та підлоги були б із граніту. А цей природній камінь є екологічним, ще й легко миється.

Та й послуги, які почав надавати центр діагностики, теж були для Буковини вдивовижу.

Із часом тут відкрили навіть сучасний обласний центр антенатальної охорони плоду та медичної генетики, яким керує Ольга МАКСІЯН, кандидатка меднаук, лауреатка премії ім.В.Залозецького.  Не повірите, але там виконуються ультразвукові обстеження вагітних на сучасних апаратах у режимі 3D/4D в реальному часі! А обласний центр планування сім’ї та репродукції людини під орудою кандидатки меднаук Яни МАРФІНОЇ допомагає буковинським сім’ям з проблемами безпліддя. Адже тут працюють імунологи, ендокринологи та інші висококласні спеціалісти. 

На плашку

Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецький обласний діагностичний центр» упродовж останніх 3 років оновив 70%  свого обладнання. 

Прикметно, що діагностичний центр ліцензований, акредитований на вищу категорію і першим в області здобув сертифікат відповідності системи управління якістю ДСТУ ISO 9001:2015. Голова профкому і завідувач відділенням ендоскопії Валентин БІЛИК зауважує, що покращити матеріально-технічну базу центру вдалося завдяки наполегливій праці усього колективу під керівництвом головного лікаря Анатолія ВДОВІЧЕНА, його наполегливості та вмінню організувати роботу. На щастя, потреби центру були зрозумілими обласній виконавчій владі та депутатському корпусу. 

Між іншим, саме в чернівецькому діагностичному центрі працює одна з найпотужніших в Україні лабораторій, яка забезпечує проведення обстежень за 196-ма (!) методиками. Відділ Алли ШКВАРКОВСЬКОЇ, лікаря вищої категорії, голови асоціації лаборантів області, проводить найрізноманітніші клініко-діагностичні та цитоморфологічні дослідження, в тому числі й найсучаснішим методом – ПЛР. 

Буквально фантастично виглядає відділ функціональної діагностики, очолюваний раціоналізаторкою, лауреаткою премії ім.Радзіховського Марією ГІНГУЛЯК. Тут вам зроблять і  доплерографію – сучасне обстеження кровоносних судин головного мозку, верхніх та нижніх кінцівок, за допомоги якого можна виявити порушення кровотоку, пов’язані зі спазмом, стенозом, тромбозом судин. І кольорове дуплексне сканування судин шиї, голови та кінцівок, яке дозволяє не тільки побачити судину, її стінки, навколишні тканини, але і рух крові судиною, його напрямок, швидкість, перешкоди, які порушують нормальний кровотік (бляшки, тромби тощо). Відтак УЗД судин голови та шиї є високоефективним, безпечним і простим методом, який діагностує цілий спектр судинних патологій. Їхнє ж своєчасне виявлення дозволяє здійснити лікування та запобігти небезпечним ускладненням. А скажіть мені, хто сьогодні не скаржиться на головний біль чи інші такі патології? Лише протягом одного року у відділі функціональної діагностики обстежуються близько 82 тис.осіб, яким проводиться біля 100 тис.досліджень! Про цей відділ можна говорити і говорити. Тут роблять навіть… риноманометрію –  сучасний метод дослідження вентиляційної функції носа (вимірювання назальних потоків та опору).

Заслужений лікар України, лауреатка премії ім. Б.Радзіховського Наталія  БУЙМІСТР керує відділом ультразвукової діагностики, 11 лікарів якого проводять ультразвукові дослідження усіх внутрішніх органів – печінки, селезінки тощо, залоз внутрішньої секреції, суглобів та багато чого іншого, на що багатий людський організм.   

Пріоритетне місце в обстеженні органів шлунково-кишкового тракту та бронхолегеневої системи надається ендоскопічним методам дослідження – гастро-, колоно- та бронхоскопії. Відділ ендоскопії функціонує від дня відкриття центру і оснащений сучасною ендоскопічною апаратурою японської фірми OLYMPUS та відеоендоскопічною стійкою фірми FUJINON. Їх  із задоволенням демонструє завідувач відділення Валентин БІЛИК, лауреат премій ім. Радзіховського та Залозецького.

У цокольному приміщенні відділу променевої діагностики «чаклує» Алла БУТВІН, лікарка вищої кваліфікаційної категорії, під чиїм керівництвом працюють 7 лікарів-рентгенологів. Вони виконують і рутинні рентгенівські обстеження – рентгенографію, і КТ та МРТ – високоспеціалізовані взаємодоповнюючі променеві методи пошарової візуалізації, за допомоги яких діагностуються практично всі наші захворювання – від ЦНС  до елементів лімфатичної системи. Магнітно-резонансна томографія – сучасний, складний, але безпечний та ефективний метод діагностики, не пов’язаний з іонізуючим випромінюванням і введенням радіоактивних речовин.

Ось якось так!

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *