Чи справді цибуля і часник лікують від грипу?

Яких тільки рецептів цих антизастудних амулетів не розповідають! Наприклад, радять взяти порожній “кіндер”, покласти туди кашку з цибулі чи часнику, зробити невеликі отвори. Такі обереги рекомендують розкласти вдома, повісити над дитячим ліжечком чи навіть малечі на шию.  

Та ось відомий лікар Євген Комаровський розкритикував цей спосіб захисту від застуди та грипу, як повне невігластво. “Комусь в XXI столітті прийшла в голову думка про те, що можна повісити на шию якийсь чарівний пристрій, який буде відганяти від вас або вашої дитини віруси й дозволить вціліти в сезон ГРВІ…”, – пише він на своєму сайті.  

 – За словами Євгена Комаровського, ані цибуля, ані часник не здатні відлякати віруси. Але ж чому? Відомо, що фітонциди часнику та цибулі мають противірусні властивості. То де правда?  

 – Здавна наші предки рятувалися від застуд та грипу саме з допомогою цибулі та часнику: їли їх, нюхали, натирали тіло – і видужували, – каже Георгій Гах, травознай. – Згодом науковим шляхом було доведено, що фітонциди цих рослин – легкі летючі речовини – справді здатні вбивати або пригнічути ріст грибків, бактерій та інших патогенних мікроорганізмів. Зокрема, вони згубно діють на стафілокок, стрептокок, черевнотифозну бактерію, дизентерійну паличку.  

 З вірусом не все так просто, адже і його структура, і поведінка складніші (більшість вірусів атакують клітини організму, вбудовуються в них та ніби перемикають їхню діяльність на синтез потрібних їм речовин). Він має захисну оболонку, а також здатен мутувати. Саме завдяки цьому вірус грипу залишається непереможним, і щороку треба виробляти нові вакцини та ліки.  Тому фітонциди цибулі або часнику не є прямими ліками проти вірусів грипу. Проте вони все ж пригнічують їх. Скажімо, зі ста вірусів у повітрі кімнати фітонциди завадять щонайменше половині осісти на слизових оболонках, а вдихання фітонцидів знешкодить 9 з 10, які вже на оболонці. Тобто, часник та цибуля таки суттєво зменшують ймовірність заразитися.  

 – Лікар Комаровський вважає, що розставлені в квартирі (чи в приміщенні дитячого садка) блюдця з нарізаною цибулею-часником не зменшують ймовірність захворіти на ГРВІ – навпаки: їхній насичений запах тільки збільшує кількість мокротиння, провокує кашель і спазм бронхів. Що скажете?

 – Скажу, що це занадто радикально. Якщо ви вдихаєте випари, приміром, хрону, то справді відбувається подразнення слизових оболонок дихальних шляхів. Проте фітонциди часнику й цибулі м’якші, а порізані вони чинять найпотужніший противірусний вплив впродовж 1 – 2 годин. Однак варто зазначити, що навіть розставивши цибулю чи часник у кімнаті, все одно варто її провітрювати, адже відомо – віруси найкраще множаться саме в застояному повітрі. 

За матеріалами expres.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *