Усім нам загрожує смертельна інфекція, сироватки проти якої в Україні немає

 

Педіатр Євген Комаровський на телеканалі «112» попередив про епідемію дифтерії, загроза якої для України збільшилася через війну на Донбасі.

«По-перше, туди (на війну – ред.) йдуть величезні кошти. По-друге, інформаційне поле зайняте, наприклад, не «Школою доктора Комаровського», а війною – і вважається, що ці речі несумісні. Зараз я найбільше боюся дифтерії, – наголошує Комаровський. – Надто з урахуванням того, що її немає чим лікувати. Це буде просто катастрофа… Не дай Бог! Я просто знаю, що це таке, це все через моє серце пройшло – і я страшенно цього боюся».

Дифтерія – інфекційне захворювання, яке найчастіше вражає носоглотку. У дітей і дорослих виникає потенційно смертельний набряк гортані. Небезпечність хвороби зумовлена отруйним токсином, який виділяє дифтерійна паличка. Для лікування зазвичай використовується антидифтерійна сироватка (анатоксин). Запобігти захворюванню можна лише за допомоги вакцинації.

Найстрашніше, додав педіатр, що в Україні немає протидифтерійної сироватки: «Сироватки немає і не буде. Звідки вона візьметься?! Хоча в мене в холодильнику лежить доза на одну дитину», – сказав він.

Між тим, у Києві госпіталізували 4-річного хлопчика із підозрою на дифтерію.

«Сталося те, про що попереджали,  –  випадок дифтерії. Хлопчик, 4 роки, в інфекційній лікарні. Стан середньої тяжкості, але погіршується. Єдиний вихід протидифтерійна сироватка. Закликаю всіх якнайшвидше сприяти в її пошуку. Від цього залежить життя хлопчика», – повідомив Віктор Сердюк, глава Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

Натомість, цілком прогнозовано, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заперечує і загрозу дифтерії взагалі, і конкретний діагноз у згаданого хлопчика. Заперечувати, звісно, простіше, ніж організувати закупівлю сироватки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *