Чи допоможе телевізійна реклама… при кашлі?

Педіатр Євген Комаровський розповів, як справитися з кашлем та порадив не вірити телевізійній рекламі.

«Протягом години я перебував у кімнаті з увімкненим телевізором. За цю годину я 8 (!) разів бачив рекламу ліків, які, за словами аптекарів, слід негайно ковтати при появі кашлю. Нерви вже не витримують слухати це «розведення» державного масштабу!

Телевізор не повинен заміняти мозок. Це правило працює і в політиці, і при кашлі. Не купуйте відхаркувальні засоби без прямої вказівки лікаря. Якщо педіатр призначив відхаркувальні засоби дитині молодшій за 5 років – шукайте іншого спеціаліста, якщо дитині менше 2-х років – терміново шукайте іншого лікаря», – наголошує лікар Комаровський. І мотивує:

  1. Рекламовані ліки «від кашлю» – здебільшого це відхаркувальні засоби й муколітики: препарати, що збільшують обсяг мокротиння, слизу, утворюваного в легенях, і роблять його рідшим, що теоретично полегшує відкашлювання.
  2. Більшість випадків, коли є нежить, кашель і підвищення температури, – захворювання верхніх дихальних шляхів: риніт, фарингіт, ларингіт. Навіщо збільшувати кількість слизу в легенях, коли у вас нежить або болить горло?
  3. Відхаркувальні засоби потрібні – досить рідко – при деяких захворюваннях нижніх дихальних шляхів – бронхітах, запаленнях легенів. Їх лікують лікарі, а не люди, що надивилися телевізора.
  4. Відхаркувальні засоби не зменшують, а посилюють кашель, активізуючи відходження мокроти. Але при дефіциті рідини в організмі та / або за сухого повітря у приміщенні відхаркувальні засоби не можуть проявити свою дію: вони лише підсилюють кашель, не приносячи полегшення.

Водночас, якщо ви багато п’єте, а в кімнаті чисте, прохолодне й вологе повітря, відхаркувальні засоби не потрібні: мокрота за таких умов не стає в’язкою і легко відкашлюється без жодних ліків. Не дивує, у зв’язку з цим, фраза з дуже відомого і, звісно, «не нашенського» медичного підручника: «Ефективність відхаркувальних засобів порівняно із великою кількістю гарячих напоїв не доведена».

  1. У дітей потужність відкашлювання набагато слабша, ніж у дорослих. Після прийому відхаркувальних засобів діти часто не в змозі викашляти всю кількість мокротиння. Вона накопичується у нижніх дихальних шляхах – і це головна причина обструктивного бронхіту і запалення легенів!

 

Дати муколітик і вкласти дитину спати в теплій та сухій кімнаті (а таких кімнат у нас 90%) – найпростіший спосіб організувати ускладнення.

А якщо, на додачу до цього, закладений ніс і підвищена температура тіла – шанси перетворити тижневий нежить на місячне лікування пневмонії максимальні.

Не дивно, що в багатьох країнах муколітики настійливо не рекомендуються дітям перших 5 років життя, а дати їх дітям до 2 років – це взагалі кримінал.

Але нам «пощастило»! У нас (на шляху до Європи) можна це всім поспіль, без рецепта, і рекламувати в вечірньому праймі на ТБ.

 Щоби полегшити кашель зробіть наступне:

– вимкніть телевізор.

– одягніться тепліше;

– зробіть все, щоб в приміщенні було прохолодне (16-20 ° С) й несухе повітря (відносна вологість 40-70%);

– стежте за носовим диханням (воно повинно бути!): часте промивання сольовими розчинами і, якщо зовсім нестерпно, судинозвужувальні засоби;

– пийте багато теплої рідини;

– знайдіть того, хто поставить правильний діагноз.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *