Біг не шкодить хворому хребту, – Уляна СУПРУН

Твердження, що біг – шкідливий для хребта, а особливо для міжхребцевих дисків, які нібито під час нього пошкоджуються, насправді помилкове. Про це заявила виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

Вона пояснила, що міжхребцеві диски – це еластичні хрящові прокладки між тілами хребців. Одна з їхніх основних функцій – гасити вертикальні поштовхи, що проходять через хребет. Саме тому з’явилось припущення, що часто повторювані вертикальні струси дисків під час бігу можуть стати причиною їхнього передчасного зношування.

Супрун додала, що м’язи та кістки під час фізичних навантажень стають міцніші та сильніші. Раніше вважали, що міжхребцеві диски не можуть відповідати на навантаження подібним чином.

Дослідження з МРТ показали, що поперекові міжхребцеві диски в людей, що займаються бігом, виглядають краще: мають більшу висоту (гіпертрофія), містять більше води та глікозоаміногліканів – однієї з основних речовин в структурі міжхребцевих дисків.

Вона зазначила, що у колишніх бігунів природні дегенеративні процеси в хребті не були виражені більше, ніж в загальній популяції. До того ж, біль в спині турбував їх значно рідше.

“Таким чином, наукові дані, отримані за допомогою сучасних методів дослідження, вказують, що біг не шкодить міжхребцевим дискам, а навіть навпаки, покращує їхній стан. Крім цього у бігунів, як правило, відсутні інші фактори, що призводять до зношування дисків і розвитку болю в спині, наприклад, зайва вага та куріння”, – підсумувала вона.

Глава МОЗ нагадала, що не потрібно бігати довгі дистанції, щоб отримувати користь для здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *