1 грудня – Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД

aids

Понад 50 мільйонів людей у світі – ВІЛ-позитивні. Щодня на планеті інфікується 15-16 тис. осіб. Кожні 14 секунд стає на одну інфіковану людину більше. Кожний сотий дорослий житель планети – з ВІЛ…

За 9 місяців цього року в Україні виявлено 156 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції. 30 тис. хворих отримали діагноз СНІД. За неофіційними даними – кількість ВІЛ-інфікованих у 5 разів більша. Такі дані оприлюднили лікарі на прес-конференції в Чернівецькому обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом.

– Буковина залишається регіоном із найменшою кількістю випадків інфікування. Але кількість виявлених хворих зросла на 30%, – говорить Юрій ЛЕСЮК, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Це пояснюється поширенням доступу до тестування на ВІЛ/СНІД.

Загалом нинішнього року на Буковині вже виявили 96 хворих на СНІД, усього їх 486. На обліку з ВІЛ-інфекцією в центрі «СНІД» перебувають 68 дітей, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів.

Структура передачі ВІЛ змінюється. Від 2008 року статевий шлях – основний у передачі ВІЛ-інфекції.

ВІЛ – хронічна інфекція

– Декілька років ВІЛ вважався смертельною хворобою, нині – це хронічна інфекційна недуга, яка остаточно не виліковується, але лікуванню піддається. Життя таких хворих мало чим відрізняється від життя звичайних людей.

Між епідемією грипу та епідемією ВІЛ можна провести аналогію: ВІЛ розтягнутий за часом, потрібні роки, щоби розвинулись клінічні ознаки хвороби, для грипу термін складає усього декілька днів, – пояснює Юрій Миколайович.

– Як і при грипі, якщо вчасно не звертатись за допомогою, – позитивного результату не буде. Чим раніше людина дізнається про свій ВІЛ-позитивний статус, тим раніше ми призначимо лікування. Для цього застосовуємо антиретровірусну терапію, яка рятує людям життя.

Туберкульоз і СНІД – разом

Наталія МИГАЛАТЮК, завідувач діагностичним відділення обласного тубдиспансеру: – Туберкульоз – найрозповсюдженіша хвороба серед ВІЛ-інфікованих і є найчастішою причиною смерті таких людей.

Перший чинник – несвоєчасне звернення за допомогою. Далі – труднощі в діагностиці, адже перебіг туберкульозу у ВІЛ-інфікованих складніший, ніж в інших хворих.

Простежується своєрідна тенденція, коли ВІЛ-інфекція визначається за клінічними показниками. Тобто, людина приходить уже з явними проявами хвороби, частіше на 3-4 стадії захворювання. Але для ВІЛ-інфікованих важливо якнайшвидше звертатися до лікаря при щонайменших ознаках хвороби. Лікування туберкульозу триває 2 місяці. Після цього – лікування ВІЛ. Намагаємось підняти цим людям імунітет.

70% хворих на туберкульоз – ВІЛ-інфіковані. 70% хворих на туберкульоз з ВІЛ помирають.

Смертність через ВІЛ/СНІД збільшується через несвоєчасне звернення до лікаря.
За словами Юрія Лесюка, найдорожча антиретровірусна терапія на одного хворого обходиться центру приблизно в 600 грн. Але, якщо врахувати вартість лікування супутніх інфекцій, може обійтися від 3 до 4 тис. грн на місяць. Навіть з точки зору економіки дешевше виявити хворобу вчасно. А ще дешевше – профілактика.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *