Звідки вуха ростуть?

Стосовно одного інтерв’ю

Заяви екс-прем’єра України Юлії Тимошенко в тому, що влада давно й свідомо не доставляє її на судові засідання у справі  про фінансові зловживання корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) є домислами, – заявила державний обвинувач у цій справі Вікторія Калита.

– Мені складно коментувати домисли й необґрунтовані заяви особи, яка своєю поведінкою, свої ставленням демонструє одне, а говорить зовсім інше. Щоразу суддя під час засідання у Харкові зачитує її заяву, де чорним по білому написане: «я не буду присутня», «я не бачу сенсу бути присутньою», «я не погоджуюсь брати участь» тощо, – сказала В.Калита в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна», коментуючи частину інтерв’ю Ю.Тимошенко інтернет-виданню «Українська правда» щодо «справи ЄЕСУ».

В.Калита повідомила, що, з точки зору державного обвинувачення, воно, як ніхто інший, зацікавлене в тому, щоби судове слухання у «справі ЄЕСУ» все-таки було розпочате й проходило у відповідності з вимогами українського законодавства: – Чого точно поки не скажеш про засуджену й обвинувачену Тимошенко, – зазначила В.Калита.

– Я ще раз готова повторити позицію держобвинувачення. Ми – прихильники того, щоб усе відбувалося цивілізованим шляхом, без застосування примусової доставки. Оскільки ми чудово розуміємо: коли суд винесе таке рішення й пенітенціарна служба буде зобов’язана її доставити, нам не уникнути чергової вистави у виконання підозрюваної. Ми вже бачили й чули, на що вона здатна, аби притягнути до себе увагу й створити ажіотаж довкола своєї персони, – сказала держобвинувач.

Разом з цим В.Калита вважає: питання в тому, що закон – один на всіх і, рано чи пізно, підозрювана особа так або інакше, але відповість перед судом.

– Крім того, я хочу сказати, що після тієї заяви, що вона зробила, далі їй буде набагато складніше продовжувати ухилятися від участі в судових процесах, – висловила впевненість державний обвинувач.

У згаданому письмовому інтерв’ю «Українській правді» екс-прем’єр заявила, що влада не доставляє її на судові засідання з двох причин:

«По-перше, стало очевидно, що стратегія застосування політичних репресій виявилася провальною… Саме тому судові засідання проводяться як пропагандистські заходи, хоча реальні процесуальні дії призупинені», – зазначила екс-прем’єр.

«По-друге, мене не доставляють до суду, бо будь-яке судове засідання для політв’язнів стає публічною політичною трибуною», – висловила думку екс-прем’єр.

Юлія Тимошенко заявила, що в Україні жоден ув’язнений не може відмовитися від доставки до суду. «Якби це було можливе, в нашій країні не могли б винести жодного вироку, не було б жодного засудженого. Усі були б «у відмові», – висловила вона думку.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *