Пілотний проект до страхової медицини: Високий тиск? Іди за рецептом!

На Буковині зареєстровано 240 тисяч хворих на гіпертензію, з них 155 тисяч – люди працездатного віку. Усім їм держава готова частково відшкодовувати витрати на ліки. Потрібно лише отримати рецепт у сімейного лікаря чи кардіолога та звернутися до найближчої аптеки. Незалежно від того, приватна вона чи державна.

Як саме реалізується пілотний проект державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків на Буковині, з’ясовувала міністерська комісія, що цього тижня навідалася до нашого краю. Вона перевірила діяльність сімейних лікарів та аптек області в цьому напрямку.

– Часткове відшкодування державою вартості ліків розповсюджується на майже 200 препаратів, у яких є одна з п’яти визначених Міністерством охорони здоров’я діючих речовин і які зареєстровані в Єдиному реєстрі, – каже Ігор ШКРОБАНЕЦЬ, директор Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. –  Завдяки цьому людина має можливість купити якісні ліки за низькою ціною, адже одна й та ж діюча речовина може бути випущена під різними найменуваннями різних виробників. А це означає, що вартість може відрізнятися до 20 разів: від 3 до 60 гривень.

Нині аптеки забезпечені усіма потрібними препаратами. Проблема лише у хворому, який не звик йти за рецептом до лікаря, а вибирає медпрепарати на підставі реклами, побаченої по телевізору, або чиїх-небудь порад. Нам потрібно змінювати свідомість наших людей.

У виконанні пілотного проекту на Буковині лідирує Путильський район.

– Щоби пояснити людям, що їм справді вигідно прийти за рецептом, ми організували волонтерів, які ходили від хати до хати й проводили роз’яснювальну роботу, – розповів Михайло ДЯЧУК, головний лікар Путильської центральної районної лікарні. – Проблем із придбанням ліків у районі немає: всі аптеки погодилися брати участь у проекті.

– Не секрет, що сьогодні в Україні діагностовано лише біля 60% випадків гіпертонічної хвороби від реальної кількості і тільки 40% таких пацієнтів звертаються до лікаря, – зауважив Василь НЕТЯЖЕНКО, головний позаштатний фахівець МОЗ України. – Але 14% з них отримують належне симптоматичне лікування, а 35% застосовують лікарські засоби лише періодично. Така невтішна статистика пояснюється низькою прихильністю населення до лікування, а також неналежним ставленням до свого здоров’я. Для реалізації Пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою Чернівецька область отримала близько 5-ти мільйонів гривень. 70% цих коштів уже освоєно. Тобто область не відстає у цих показниках. Хочу наголосити: це не одноразова акція, а проект, який триватиме доти, допоки в Україні не запрацює страхова медицина.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *