Завтра свято

Де шукати перших осіб

На святкування 600-річчя Чернівців завтра очікується прибуття Президента Ющенка, Прем’єра Тимошенко та спікера Яценюка. Юлія Тимошенко однією з перших пройдеться відреставрованою вул. О.Кобилянської. Прем’єрка готова у цей день поспілкуватися з чернівчанами на місцевому телеканалі.
Президент Ющенко прибуде у Чернівці з Кам’янця-Подільського на кілька годин пізніше від прем’єрки. У цей час гостям презентуватимуть Площу Турецької криниці, де відкриється фестиваль народного мистецтва «Буковинські джерела».
Понад  400 гостей з інших країн і мери обласних центрів України візьмуть участь у відкритті Алеї гербів міст-побратимів Чернівців на Центральній площі.
Будьмо!

5 жовтня о 12.00 на Соборній площі відбудеться «Свято вина». Свою продукцію чернівчанам презентуватиме Старокозацький  винзавод – офіційний спонсор святкування 600-річчя міста.
Завод випустив спецпартію вин з ювілейною символікою
Чернівців. 2,5 тисячі пляшок ювілейного вина  презентовано офіційним гостям ювілею.
Троянди на тротуарах

Сьогодні біля входу в галерею «TRAFIK» центру «Українська книга» урочисто відкрито пам’ятник «Трояндам, якими підмітали тротуари Чернівців». У церемонії відкриття, крім авторів пам’ятника та відомих чернівчан, взяли участь делегації землі Карінтія і міста Кляґенфурт.
В основі ідеї пам’ятника – слова відомого німецького журналіста Ґеорґа Гайнцена, сказані про «золоті часи» нашого міста: «Чернівці – на півдорозі між Києвом і Бухарестом, Краковом і Одесою – були таємною столицею Європи, де тротуари підмітали букетами троянд».
– Сучасні  Чернівці, які забудовуються не лише висотними будинками, але й височенними монументами, нагально потребують камерної міської скульптури, що відповідала б духу середмістя, сформованого у ХІХ – на початку ХХ століть, – вважає ініціатор його встановлення Олег Хавич.
Один з авторів пам’ятника – художник Анатоль Федірко, який цього разу відмовився від традиційної для себе манери інсталятора та виступив у ролі класичного скульптора.
Автори пам’ятника впевнені, що він не залишиться неживою скульптурою, і щодня свіжі троянди пеститимуть принаймні невеличку частину хоча б одного з чернівецьких тротуарів.
50 тис. грн на благоустрій

Міська влада вирішила  цього року не визначати переможця міського конкурсу «Район найкращого благоустрою та санітарно-екологічного стану», оскільки до 600-річчя Чернівців  усюди доклали значних зусиль з благоустрою територій. Тож кожний район буде відзначено премією у 50 тис. грн.
10 тис. з кожної «районної» суми рекомендовано спрямувати на матеріальне заохочення двірників, органів самоорганізації населення, інших працівників, а решту витрачатимуть на власний розсуд,– зазначено в інформації прес-центру міської ради.
Проти терористів – міліція і… пропускний режим

3,5 тисячі міліціонерів готують у ці дні парадну форму: їм нести службу в посиленому режимі у дні святкування 600-річного ювілея нашого міста. Про надзвичайні заходи, вжиті на забезпечення громадського порядку і попередження терористичних проявів, розповів журналістам заступник начальника УМВС в Чернівецькій області – начальник міліції громадської безпеки Віктор БІЛОУС.Пік свята прийдеться на 4-5 жовтня, коли відбуватиметься найбільша кількість масових заходів. У ці дні на охорону громадської безпеки вийде практично весь особовий склад чернівецької міліції, узгоджене прибуття роти внутрішніх військ з Івано-Франківська.
Перш за все, місто розвантажать від транспорту. Транзитний взагалі не пускатимуть до міста, визначене велике кільце вулиць для об’їзду. Гостям свята з інших населених пунктів запропонують залишити автівки під охороною міліції на  одній з 20 визначених стоянок і скористатися громадським транспортом. 4-5 жовтня він возитиме безкоштовно, але тільки до малого кільця: центр на ці дні стане пішохідним. Міська рада попередила торгівельні заклади про заборону на 4-5 жовтня торгівлі спиртним у цій зоні.
Чернівчанам, які збираються відвідати масові заходи, варто знати, що на них буде запроваджений пропускний режим, на стадіон і VIP-концерти на Соборній площі можна буде пройти лише з відповідними запрошеннями, туди не пускатимуть з великими сумками, пакунками, скляними пляшками тощо. Насамкінець Віктор Білоус висловив сподівання, що чернівчани з розумінням поставляться до вжитих обмежень і свято пройде без ексцессів.
Вл. інф.
Чернівці очима гостей-художників

Пленери художників – вихідців з нашого міста, які прибувають з різних куточків світу, вже кілька разів відбувалися у Чернівцях. Не стала винятком і нинішня ювілейна осінь.
Художники прибули кілька днів тому і вже плідно працюють. Цьогоріч 27 митців з Канади, Німеччини, Чехії, Румунії, Росії та багатьох міст України беруть участь у цьому проекті. Працюють на вулицях, у майстернях. Творчий доробок, присвячений враженням про Чернівці, можна побачити сьогодні від 16.00 в Художньому музеї, що на Центральній площі.
Вл. інф.
Де залишити машину 4- 5 жовтня

вул. О.Вільшини, 1-Д, ТЦ «Метро Кеш Кері»
вул. Смоленська, 1-А, ВАТ «Чернівецький завод залізобетонних виробів»
вул. Галицький шлях, 46-В, СП «Чернівецький завод залізобетонних виробів та конструкцій»
вул. Галицький шлях, 2, КП «Чернівецький дріжджзавод»
вул. Хотинська, 10-А, гіпермаркет «Епіцентр»
вул. Хотинська, 43, МКП «Боянівка», ТОВ «Караван Чернівці»
вул. Руська, 246, ТОВ  «Інвест-Альянс»
вул. Руська, 248, ТРК «Екватор»
вул. Комунальників, 12, Міське комунальне автобусно-тролейбусне підприємство»
вул. Головна, 246, ВАТ «Кварц»
пров. Ентузіастів, 5, УТОС

пр. Незалежності, 129, КП «Чернівецьке тролейбусне управління»
вул. О.Кошового, 41-А, МіськШЕП
вул. Зарожанська, 5, ТОВ «Чернівціводбуд»
вул. Ізмайлівська, вул. Синельникова, КП МТК «Калинівський ринок»
вул. В.Комарова, ВАТ «Надія»
вул. Сторожинецька, 101, корпус ЧНУ ім.Ю.Федьковича
вул. Галицький шлях, 1, Міське комунальне шляхово-експлуатаційне підприємство
вул. Проектна, 1, ВАТ «Чернівецька автобваза»

Увага! Зміни на транспорті!

4-5 жовтня в’їзд у центр міста легкового та вантажного транспорту буде заборонено. Об’їзд  центру  здійснюватися вулицями «малого кільця».
4-5 жовтня тролейбуси працюватимуть від 6.00 до 24.00.
4 жовтня тролейбуси  маршрутів №3, 5 від 9.00 до 18.00 будуть курсувати лише до вул. Садової, а  тролейбуси  маршрутів №2, 4 працюватимуть від 6.00 до 9.00 ранку.
4, 5, 6 жовтня від 14.00 до 17.00, 7 жовтня – від 11.00 до 21.00, 8  жовтня – від 11.00 до 23.00 тролейбуси маршрутів №1, 6 курсуватимуть до вул. Поповича.
Змінено також рух  маршруток.
4 -5 жовтня  автобуси  маршрутів №1, 2, 7, 8, 10, 10А, 15, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 36, 37, 38 курсуватимуть до вул. Садової не через вул. Головну, а через вул. Сагайдачного, Руську, Шевченка та Л.Кобилиці.
4-6 жовтня маршрути №5,9,11,12, які курсували через Соборну площу, їздитимуть до вул. Шкіля.  Автобуси маршрутів №6,29 курсуватимуть на Рошу через вул.  Гастелло та Пумнула.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *