Заповідник, заказник і … замовник Боротьба довкола лісу загострюється. Хто в ньому господарюватиме? Кому він приноситиме зиск?

Національний природний парк «Вижницький» – окраса Буковини. Екологічна громадськість долучилася до того, аби його розширити передачею 3309,6 га лісів у постійне користування. Та раптом у НПП недорахували 526 кубометрів деревини на 258,9 тис. грн. Одна з громадських екологічних організацій на засіданні Громадської екоради при управлінні охорони довкілля звинуватила у цьому лісівників.
«Версії» вирішили стати на захист лісу  – і ось що з’ясувалося…
Коли дерева ще росли…
4 вересня 2007 року Президент  задовольнив клопотання Мінприроди і до НПП «Вижницький» передали 3309,6 га землі, в тому числі у постійне користування 1242,5 га лісів від Берегометського державного лісомисливгоспу і 2066,1 га землі. На момент передавання ділянок жодних зауважень щодо їхнього стану не було, що засвідчив акт від 1 листопада 2007 року. Тобто, усі дерева були на місці.
6 грудня 2007 року губернатор Куліш доручив  провести перевірку у НПП «Вижницький». Комісію очолив перший заступник начальника управління лісового та мисливського господарства Валерій Кашпор. Коли комісія приїхала до парку, директор Георгій Сорокан не пустив її, посилаючись на лист начальника Державної служби заповідної справи. Наступного дня випав сніг, тому детально обстежити парк не змогли. Натомість під час документальної перевірки виявили несплату 10542 грн за використання лісових ресурсів, незаконну заготівлю новорічних ялинок на суму 45 тис. грн (тисяча ялинок по 45 грн) і суцільні «санітарні» рубки без обстеження ділянки спеціальною комісією, які «потягли» ще на 56090 грн.
Навесні «історія з деревами» набула нового забарвлення. На вимогу міжрайонного природоохоронного прокурора Івана Телешмана управління лісового господарства та держекоінспекція  перевірили парк ще раз. За їхніми висновками, у національному парку самовільно вирубано і вивезено 526 кубометрів деревини на 258,9 тис. грн. І не лише на ділянках, які передавали від управління лісового господарства, але й на землі, що вже давно належить парку. Вирубали буки, вільху, ялини та ялиці чи не найвищої якості. Виявлено спалювання порубкових залишків на лісосіці (у хвойних лісах!), що може призвести до пожежі, а також зрубану, але ще не вивезену деревину. Акти перевірок передані до природоохоронної прокуратури.
Незаконний і дуже рентабельний…
У кожного з фігурантів цієї історії власна думка.
– Поки справу не розглянуть у суді, жодних коментарів не даватиму,  – сказав при спробі телефонної розмови директор парку «Вижницький» Георгій СОРОКАН. – Так, у нас виявили рубки, знайшли винних, але нас «підставили».
Хто саме і навіщо «замовив» «Вижницький», п. Сорокан назвати відмовився, але ходять чутки, що винними називають лісівників, які не хочуть віддавати те, з чого мають зиск.
– Ми не прихильники передавання лісів до парку, бо їх або винищать повністю, або розрідять до неприпустимої межі. Ми були б «за» лише тоді, коли лісову справу там вели б краще, ніж це робимо ми, – каже перший заступник начальника управління лісового та мисливського господарства Валерій КАШПОР. – Земля потрібна парку з двох причин:  у природно-заповідному фонді проводиться більше «санітарних» рубок, на утримання земель фонду виділяються бюджетні кошти. Чим більше землі, тим більше доходів. А щодо звинувачень у несанкціонованих рубках, то нагадаю: жодна санітарна рубка не проводиться без огляду дерев спеціальною комісією в складі не менше 7 чоловік, висновки якої затверджуються мною особисто. А коли дерева рубають у заповідниках, рубку погоджують з начальником управління екології п. Сіваком або його заступником п. Солодким. Тому стверджувати, що вони не відають про санітарні рубки, немає сенсу.
За словами міжрайонного природоохоронного прокурора Івана ТЕЛЕШМАНА, випадки незаконних рубок у парку «Вижницький» трапляються щорічно. 2007-го зафіксовано 2 рубки, 2006-го – 4. У 2004-му був випадок, коли вирубали дерева, для цього взагалі не належні. Заради справедливості слід зазначити, що подібні випадки трапляються і в лісництвах, зокрема, цьогоріч уже є 2 кримінальні справи у Заставнівському та Кіцманському районах, де вирубали дерев на 100 тис. грн. Проте в лісництвах такі випадки трапляються рідше і на менші суми.
Хто саме зрубав і куди вивезли деревину з НПП, слідству поки що невідомо. Як правило, винних узагалі не знаходять. Тому «крайніми» залишаються майстри лісу, на чиїх ділянках недорахувалися дерев. Одного вже звільнили, ще двоє – «у процесі». Їм доведеться також відшкодувати збитки. Причетність адміністрації парку до незаконних рубок довести поки що не вдалося.
Загалом, у лісовій галузі дуже «цікаве» законодавство – втім, як і всюди. Щоби відкрити кримінальну справу, треба «нарубати дров» щонайменше на 25 тис. грн, а коли нарубаєте, скажімо, на 24 – вам «світить» лише адміністративна відповідальність, тобто, мізерний штраф. Та й то за умови, коли доведуть вашу причетність. Це ще раз наводить на думку про справедливість твердження про надзвичайну доходність заповідних земель. А розповіді місцевих жителів про грандіозні полювання у заповідниках за участю багатих і дуже впливових, – причому, не лише місцевого, але й державного значення, – про те, що в бізнесу дуже міцний владний дах.
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *